Babus Dóra: A királylány alkuja

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királyság, ahol annyira szerették a természetet, hogy a királyi kertészek minden évszakban felmérték a növényzet állapotát, és amerre elhalt virágokat vagy fákat találtak, oda helyettük kétszer annyit ültettek. Egy nap a királylány sétára indult a királyi városban, és megdöbbenve tapasztalta, hogy egy kisfiú az út mentén tépkedi a színes virágokat.
– Mit csinálsz, te fiú? - rivallt rá a királylány. A kisfiú ijedtében az összes virágot, amit addig szedett, leejtette.
– Én… én csak anyukámnak szedek virágot a születésnapjára. Nincs pénzem ajándékra, királylány - mondta a kisfiú, miközben megmutatta mindkét üres nadrágzsebét a királylánynak.
– Lám, lám, milyen jóravaló kisfiú vagy te - enyhült meg a királylány. - Most az egyszer elviheted a virágokat, amiket letéptél, de jól jegyezd meg, hogy a természetet becsülni, védeni kell. Számodra úgy tűnhet, hogy a minket körülvevő természet jelenléte magától értetődik, de aztán, ha elfogy, mi is elfogyunk vele együtt. A növények adják nekünk az oxigént, megtisztítják a levegőt, sőt, a nagy melegben óvnak minket a naptól, látványuk pedig gyönyörködtet. Te szívesen élnél egy kietlen városban, ahol semmi zöld nincs, ahol küzdeni kell a friss levegőért?
– N-nem szeretnék olyan városban élni... én szeretem a virágokat, és fára mászni is szeretek.
– Nos, azzal, hogy leszakítottad azokat a virágokat, elkezdted pusztítani a környezetet.
– Értem, de hogyan tehetném jóvá? - kérdezte kétségbeesve a kisfiú.
A királylány pár másodpercre elmerült a gondolataiban, majd a következő választ adta:
– Szeretném, ha a leszakított virágokért cserébe te is adnál virágokat.
A kisfiú értetlenkedve nézett a királylányra:
– De, hogy adhatnék én neked virágot?
– Azt kérem tőled, hogy lépj be tanoncnak a királyi kertészetembe, hogy kitanuld a szakmát, s egyszer majd a királyság főkertésze lehess, egy olyan ember, akinek fontos a természet és annak szeretete, és ápolása. Azt kérem még tőled, hogy ültess ide egy fát, mely mindig emlékeztetni fog a természet szeretetére és ígéretedre, amikor erre jársz.
– Igen, királylány. Megteszek mindent, amit tőlem kérsz! - a királylány nyugtázta a kisfiú szavait, majd menni készült, amikor ismét a kisfiú felé megfordult:
– A természet van értünk, mi vagyunk a természetért - mondta, majd elsétált. A kisfiú még percekig ácsorgott az időközben összeszedett virágokkal a kezében, aztán hazafutott anyukájához. Odaadta neki a csokrot, és mindent elmesélt neki a királylánnyal történő találkozásról. A kisfiú anyukája nagyon örült a virágoknak, de egyetértett a királylánnyal, és örült, hogy a kisfiú élete valódi célt kapott.
Néhány év múlva ez a kisfiú valóban a királyság főkertésze és fő természetvédelmi tanácsnoka.
 
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com