Cinka István: Jegesmedvék

A reggel ismét nagyon hideg volt. Jegesmedvék nagyon élvezték. A gyerekek a jégtáblán heverésztek, a szülők a jégkunyhó előtt beszélgettek.
- Milyen mélyen alszik Marcikánk. – mondta jegesmedve anya. Ám hirtelen a másik gyerekük Manci felriadt. A jégtábla mozogni kezdett alatta.
- Mi ez? - kiabálta. Aztán a szomszéd jég kunyhókból is jöttek ki a medvecsaládok. Mozogni kezdtek a kunyhók. A riadalom után nyugalom következett. Eltelt egy hét, kettő. Jeges Marci azt vette észre, hogy a jégtáblája hirtelen megindul.
- Jaj mi ez? Hirtelen máris a víz is megemelkedett. Nagy volt a riadalom ismét. A családok kunyhói hirtelen megindultak a víz emelkedett. Egy idő után azt vették észre, hogy már elolvadt a kunyhó, jégtábla csak a vízben úszhatnak. A tengerben a cápák barátságosak voltak. Féltek ők is a halak is, mert ők is egyre magasabb vízben éltek. A cápák vezetője meg is magyarázta:
- Ez az emberek miatt van. - Miért? - Mindenhol szennyezik a környezetüket. Jött a nagy felmelegedés.
- Velünk mi lesz jajveszékeltek a medvék.?
- Valamit tenni kell.
Ahogy közelebb úsztak a városokhoz látták csupa piszok a víz. Ahogy kinéztek a partról azonnal víz alá merültek. Különböző füstszag, alig kaptak levegőt. Mit is tehetnek, hogyan lehetne megmutatni az embereknek, hogy mennyi rosszat tesznek. A medvék, cápák, halak tanácskozni kezdtek. - Olvassunk sokat arról, hogy mit lehetne tenni. Aztán meseországban megcsináltatjuk. Így is lett. Meseország manói pedig az embereket irányították. A gyárak olyan anyagokat használtak, amivel nem szennyezték a levegőt. A szemétből újra hasznosították az anyagokat. A műanyag flakonokból tárgyakat készítettek. Vázákat, székeket, kis házakat. Ahol kivágták a fákat közelükbe újra kisfákat ültettek. Parkosították a városokat. A mesében minden lehetséges. Jó lenne, ha az életben is így lenne.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com