Dobó Georgina: Eger és a Bükk

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy elesett kislány, akit kiközösítettek az osztálytársai. A régen jó tanuló lány egyre rosszabb jegyeket vitt haza, mert fájt neki, hogy osztálytársai már nem szeretik Őt. Hat és fél évig tanult ebben az iskolában, sok rendezvényen részt vett, sportolni is szeretett, mégis arra kényszerült, hogy tanulmányai rohamos romlása miatt másik iskolát válasszon.
Nehéz volt a döntés, hogy otthagyja ezt a helyet, már mondhatni az otthona volt, hiszen kollégistaként koptatta itt a padokat. Lánysuli volt, sok felszabadult csínytevés, mégis menni kellett.
A szülők nem hagyták tovább a jegyek romlását. 
Az osztályban neki sikerült először a nyelvvizsgája, és még arra sem voltak képesek, hogy az évkönyvben erről számot adjanak. Nem külön cikket várt el senki, csak legalább azt, hogy a nevek közül ne felejtsék ki Őt.
A szigorú, katolikus lányiskola után nem volt egyszerű egy szabadelvű, koedukált (fiúk és lányok is tanultak ott) gimnáziumba kerülni és beilleszkedni.
Jött egy nagy szerelem, mely még szárnyaszegettebbé tette a lányt.
Szerencsére-e vagy sem, de volt tanárai felkarolták. Volt magyar fakultációs tanárnőjével több órát beszélt naponta, volt történelem tanítójával sétálgatott az Egri Népkertben, melyet Érsekkertnek is hívnak. Még nem említettem, de e történet Egerben játszódik, és valós élményen alapszik.
Az egri népkerti séták is varázslatosak, Eger lenyűgöző, nagy történelmi múlttal rendelkező város, mely megyei székhely is egyben.   
Az Érsekkert környékén található a stadion, 400 méter pontosan egy kör. Itt kellett testnevelés órákon futni. Két tételt kellett teljesíteni: 400 méteres futás, és az úgynevezett Cooper teszt, mely 12 perckínzó kocogást, sprintet takart.
A táj gyönyörű, fás, erdős. A pálya salakos. Örülök, hogy egy olyan városban tanulhattam, ahol volt lehetőség ilyen környezetben tölteni óráimat.
A levegő itt mindig friss, hol meleg, de inkább hűvösebb.
Egy kis patak is található a kertben egy parányi sóhajok hídjával. Nyaranta szoktak itt színházi előadások is lenni. Magával ragadóak a darabok, amiket itt, a szabad ég alatt előadnak.
Az a legenda járja, hogy az Érsekkerten át haladt volna a vasút, ám ezt az akkori egyházfő megtiltotta. Így maradt Egernek egy ilyen gyönyörű városrésze, ahonnan még az autók is ki vannak tiltva. Egy szökőkutat építettek tanulmányaim alatt ide. Vize néha kifogásolható, de általában tiszta.
Meglepő, de Egernek van egy "hegye" is, az Eged. Nem messze a várostól terül el. Ide a túrákat mindig P. L. tanár úr vezette, aki nagy hegyjáró volt.
Ő volt a harmadik tanár, aki ezt az elesett, kiközösített lányt istápolta, apja helyett próbálta apjaként nevelni, jó útra terelni, vagy csak inkább szeretni, mint egy elkeveredett, meggyötört lelket lehet.
Szeretete tartott sokáig életben, hisz anélkül élni nem lehet.
Ő vezette a túrákat az Egedre még a Lánygimnáziumban, majd később néha eltévelyedett velem a Bükkben.
Sajnos nem sokat lófráltam vele, próbáltam inkább otthon tanulni szülői unszolásra, de nem ment.
Legszebb, és szinte egyetlen utunk Bélkőhöz vezetett. Egerből kis piros vonattal vágtunk neki az útnak. Ha jól emlékszem Bélapátfalván leszálltunk. Ott megnéztünk egy gyönyörű, csíkos templomot. Mely valóban szép volt. Ritka, akkor még felújítás nélküli.
Aztán csak sétáltunk, sétáltunk mindaddig, míg egy mesés, hófehér táj fel nem tűnt előttünk. Ez volt Bélkő, régi mészkőbánya. Picit ködben úszott, mely kiemelte szépségét. Hatalmas, félelmetes szakadékként tátongott előttünk.
Fehér volt a táj, mint agg tanárom haja, aki apaként vigyázott, óvott, míg lehetett, míg tudott. Még él, áthelyezték másik iskolába, de sajnos már egyre kevesebbet, szinte nem is beszélünk. Magyar fakultációs tanárnőmnek beteg a gyermeke, Debrecenben él. Kitalálta, hogy orvos lesz. Meg is fogja valósítani.
A Bükk fái göcsörtösek. Jártál már erdőben? Minden hepe után hupa jön, ahogy Tanár úr mondaná. Egyszer keményen mászol fel, mert dombos, majd gurulsz lefelé.  Sajnos az Élet is ilyen. Egyszer fenn, egyszer lenn.
Lehet, hogy ez a Lány sok mindent elrontott, talán az egész életét, de még most sem adta fel.
A tanulmányait elrontotta, nem lett belőle más, csak tollforgató deák. Hol van munkája, hol nincs.
Legalább földrajz tanár lett volna belőle, hogy többet és szebbet tudott volna mesélni Egerről, és a Bükk-fennsíkról, mely védelem alatt áll.
Eger diákváros. A gimnazistáké a főszerep. Ha kedved támad, jelentkezz ide diáknak, hogy megismerd a várat, melyet a hős Dobó István védett meg a török pusztítástól, hogy a csillagvizsgálóból körbe tekinthess Egeren egy érdekes távcső segítségével, hogy meg tudd nézni a Bazilikát, a Rácz templomot... A Bükk nincs messze. A tanulás mellett szánj időt a természetre. Védd és óvd míg csak lehet! Ugye, milyen jó lehet?
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com