Dudás Eszter: Soha többet ajándék!

Hol volt, hol nem volt az Északi-sarkvidéki zugban élt Jégkrém, a jegesmedve és a kis bocs, Jégvirág. A mackók minden nap, korgó gyomorral ébredtek és egy nagy nyújtózás után elindultak, hogy beszerezzék a napi betevőt. A Jégtáblákon mentek-mendegéltek, szimatoltak a lazacok után. Egy nap azonban minden megváltozott.
 • Mama! Mama! Ma végre igazi nagy maci lettem, hiszen ma van a szülinapom! - örvendezett Jégvirág.
 • Bizony! Így hát készültem is egy meglepetéssel!
 • Meglepetés? Imádom a meglepetéseket! Mi az? Áruld el, kérlek!
 • Boldog születésnapot!- nyújtott át macimama egy játékfókát gyermekének.
 • De, ez nem is meglepetés! Miért nem csomagoltad be? Így semmi izgalmas nincs benne!- zsörtölődött az ünnepelt.
 • Tudod Jégvirág. Vigyáznunk kell a Földre, különben hamar tönkremegy és nem lesz hol laknunk. A csomagolást úgyis letéped és kidobod a kukába, felesleges, csak olyat szabad vásárolni, amit használsz is!
 • De én használom a díszes zacskót!
A nagy vitatkozás közben korogni kezdett a brummogók hasa, így hát Jégkrém elindult halászni. Ahogy bandukolt és kémlelte a finomabbnál-finomabb falatokat észrevette, hogy bizony a jégtáblák csepegni kezdtek és egyre jobban olvadtak, így jobbnak látta, ha haza siet. A nagy mendegélés közepette állandóan megakadt egy-egy eldobott esernyőbe, olajos kannába, gumipapucsba, csokoládés papírba, így mérgesen megtisztította a vizet, majd hazaérve látta, hogy Jégvirág ebéd előtt már csokit majszolt.
 • Megbeszéltük, hogy ebéd előtt nem eszünk édességet! Szégyelld magad!- dorgálta a pici macit.
A kis fehér bocs nem szólt semmit, betömte az utolsó falatot a szájába, majd bedobta a vízbe a papírt. Az öreg medve jól megszidta és elmagyarázta, hogy bizony a szemeteléssel elősegíti a klímaváltozást, de mivel a kis mancsos nem értette ezt a szót, így nem igazán törődött vele. Egyre csak hajtogatta, hogy Jégkrém tönkre szeretné tenni a születésnapját, mert nem elég, hogy csomagolópapírt sem kapott, de még a csoki papírt sem dobhatja szanaszét. A medvék délutáni alvásukhoz készülődtek, de a nap annyira sütött, hogy izegtek-mozogtak, forgolódtak jobbra-balra. A jégtáblák pedig egyre kisebbé és kisebbé váltak. Így ment ez hét éjjel és hét nappal. Az éhségtől már moccanni is alig bírt Jégvirág.
 • Nagyon éhes vagyok! Kérlek mama, menjünk el halászni!
 • Nem lehet! Nagyon messze kell mennünk ahhoz, hogy eleséget találjunk, de sajnos a jég egyre jobban olvad!
 • Olvad? De, miért?
Jégkrém újra előhozakodott azzal, hogy vigyázni kell a Földre és meg kell védeni ahhoz, hogy boldogok legyünk. A pici bocs töprengett, fel s alá járkált éhesen, majd így szólt:
 • Soha többet nem kérek semmit, csak azt, hogy a jégtáblák ne olvadjanak tovább! Ha elfújom a gyertyám, azt fogom kívánni, hogy mindenki óvja a Földet és ígérem, én sem fogok szemetelni, mindenféle játékot kérni a közeli Maci piacon, sőt pancsolni sem fogok állandóan!
Ha Jégkrém a Földre nem vigyázott volna, az én mesém is tovább tartott volna.
 
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com