Gyöngyösi Amália: A kis fenyőfa

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer az erdő közepén egy kis fenyőfa. A kis fenyőfa nagyon hálás és barátságos teremtés volt, a többi fenyőfa nagyon szerette őt, mert sosem volt rossz kedve. Ha nyár volt, szerette a nap sugarait, ahogy cirógatják tűleveleit, ha tél volt, szerette a fehér hópelyheket, ahogy hullnak le az égből, és csinosnak érezte magát, ahogy kidíszítik őt. A kis fenyőfa élete nagyon boldog volt, sosem volt szomorú, és mindennap új dolgokat akart felfedezni és új barátságokat akart kötni.
                Ám történt egy télen, hogy erdészek jöttek az erdőbe, és milliónyi fa megszemlélése után mentek oda a kis fenyőfához és három társához.
                - Hmm! Na ez a három nem is rossz! - mondta az egyik. - Szép tűlevelek, csinos törzsek. Szerintem meg fognak felelni!
                - Nézzétek ezt a kicsit! - nevette el a magát a másik. - Belőle is majd szép fenyőfa lesz, de egyelőre nem elég magas karácsonyfának.
                "Még hogy kicsi!" - mérgelődött magában a kis fenyőfa. - "És mi az, hogy majd szép karácsonyfa leszek? Én nem leszek karácsonyfa!"
                Az erdészek neki is fogtak a munkának, hogy kivágják a kis fenyőfa társait. A kis fenyőfa egy darabig ijedten a fejsze csattogó hangját, aztán megkérdezte:
                - Tényleg elvisznek titeket? Én nem szeretném, hogy elmenjetek!
                - Pedig nekünk ez a sorsunk, kis fenyőfa - felelte egyikőjük. - Minket most elvisznek egy családba, megérezzük, milyen is a karácsony. Bejgli illattal fogunk megtelni, utána pedig feldíszítenek minket különféle színes gömbökkel és szaloncukrokkal.
                A kis fenyőfa nagyon elszomorodott. Amikor mind elvitték társait, csak bámulta a három fa megmaradt törzsét, és nem tudta megérteni, hogy mi értelme van annak, hogy elvigyék a fenyőfákat, feldíszítsék, és a végén kidobják őket. Még sosem történtek vele szomorú dolgok, úgyhogy most elég rosszul érintette őt a hirtelen jött magány. Eldöntötte, hogy nem fog közel engedni magához senkit, nem lesz az a boldog kis fenyőfa, aki volt idáig.
                Telt-múlt az idő, eljött a tavasz. S a tavasszal együtt kezdett újra feléledni az egész erdő, megjelentek az első hóvirágok, a Nap is melegebben kezdett sütni, az állatok pedig ismét boldogan kezdték el felfedezni az erdő rejtelmeit. A mókusok szerették a kis fenyőfát, mindig megengedte nekik, hogy felmásszanak tű leveleire, így hát megint felkeresték őt:
                - Hogy vagy, kis fenyőfa? - kérdezte Mókus Misi.
                - Jól vagyok! - felelte mogorván a kis fenyőfa. - De nincs kedvem beszélgetni veletek! Van jobb elfoglaltságom is!
                - Hát? - csodálkoztak a mókusok. - Nem engeded, hogy felmásszunk a leveleidre?
                - Nem engedem! És szeretném, ha most elmennétek!
                A mókusok meglepődtek, majd csalódottan sétáltak tovább.
                Kis idővel később megjelent a nyuszi család.
                - Gyere, kis fenyőfa, játsszunk! - mondta Nyuszi Nándi. Amikor jó idő volt, a kis fenyőfa mindig megrázta tű leveleit, és a nyuszik kergetőztek alatta a levelek elől. Nagyokat nevettek, a nyusziknak pedig sosem sikerült nyerniük a levelek ellen.
                - Nincs kedvem játszani veletek! - mérgelődött a kis fenyőfa. - Nem szeretném, ha ilyen dolgokkal zavarnátok!
                - Mi történt veled, kis fenyőfa? Régebb szerettél játszani velünk! - csodálkozott Nyuszi Nándi.
                - Én már nagy fenyőfa vagyok! Nem foglalkozom ilyen dolgokkal!
                A nyuszi család szomorú volt, ám beletörődtek, hogy a kis fenyőfa nem szeretne többet barátkozni velük.
                Kis idővel később megjelent az öreg farkas. Az öreg farkas mindenről tudott, ami az erdőben történt, ő volt az erdő bölcse, mindenki tőle kért tanácsot. Arról is hallott már, hogy a kis fenyőfa kifordult magából, és senkivel sem akar szóba állni.
                - Mi történt veled, kis fenyőfa? - kérdezte mosolyogva az öreg farkas.
                - Nem szeretnék beszélgetni veled! - válaszolta büszkén. - Én már nem vagyok ugyanaz a kis fenyőfa!
                - Szerintem nagyon is nem ez történt. Ennél sokkal több történt.
                - Honnan is tudhatnád, hogy mi történt?! - akadt ki a kis fenyőfa.
                - Azért vagy szomorú, mert egyedül maradtál, és a társaidat elvitték karácsony idején.
                A kis fenyőfa ismét lelombozott, és válasz helyett csak lehajtotta a fejét.
                - Tudom, hogy ezért vagy szomorú - folytatta az öreg farkas. - De meg kell értened, hogy ez az élet rendje. Belőletek karácsonyfa lesz idővel, másból meg más.
                - És veled mi lesz? - tört elő belőle a kíváncsiság.
                - Engem lelőhetnek a vadászok. Nekem bő élelemre van szükségem, ezért az emberek udvarán keresek magamnak ennivalót, például tyúkot. A tyúkra az embernek is szüksége van tojásai miatt, így hát engem nem szeretnek, és ki szeretnének irtani.
                - Ó, de szomorú! - szomorodott el ismét. - Miért történnek ilyen dolgok?
                - Mindenki a maga hasznát lesi - felelte bölcsen a farkas. - Az emberek belőled húznak hasznot, mert téged szépen fel lehet díszíteni karácsonykor, és veled lehet meghitt körülményeket teremteni. Jobb, ha belátod.
                - Azt hiszem, most márt értem. És szeretnék bocsánatot kérni mindenkitől, akit megbántottam.
                Az öreg farkas büszke volt a kis fenyőfára, a kis fenyőfa pedig belátta, hogy tévedett azért, amiért mindenkire haragudott. Úgy döntött, összehívja az erdő népét, és mindenkitől bocsánatot kér.
                - Szeretnék bocsánatot kérni tőletek! - mondta. - Nagyot tévedtem, és szeretném, ha ismét barátok lennénk! Nem tudom, meddig vagyok veletek az erdőben, csak azt tudom, hogy minden percét ki akarom élvezni.
                Az állatok nagyon boldogok voltak, amiért a kis fenyőfa belátta tévedését, így ezután sosem látták őt szomorúnak vagy haragosnak.
                Ismét eljött a tél, és a vadászok körülnéztek az erdőben. Megakadt a szemük a kis fenyőfán, aki akkor már nem is volt olyan kicsi.
                - Nézzétek, ez volt az a fenyőfa, akire tavaly azt mondtuk, hogy milyen kicsi! Azt hiszem, most már sokkal szebb, mint akármelyik másik, amelyiket eddig kivágtunk.
                A kis fenyőfa örült, amiért ezt mondták, és rájött, hogy most jött el, azaz idő, amikor belőle lesz karácsonyfa, és már nem az állatokat, hanem egy családot kell boldoggá tennie.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com