Keserű Klaudia: Mibe kerül ennyi hús?

A konyhaasztalon bögrékben gőzölgött a tea, mellette a tányérokon friss császárzsömle felvágva, a korondi cseréptálban padlizsánkrém várta a reggeliző gyerekeket.
 • Jó étvágyat kincseim! Amit tegnap vettünk padlizsánt a zöldségesnél, abból mára finom padlizsánkrémet készítettem nektek. – mondta Anya ragyogó mosollyal a szája szélén.
 • Azta! Anya te zseni vagy! Miért megint zöldségkrém reggelire, saláta és babburger vacsorára és ebédre rakott zöldség! Ez nem igazság! Zsomborék de a többi osztálytársam is azt mondja hogy mi csórók, de minimum különcök vagyunk, mert sosincs itthon grill csirke, marhapörkölt, rántott csirkemell, rántott hal, és egy rakás ínycsiklandó kaját nem csinálsz, mert te aztán csak azért se csinálsz! – háborodott fel a 7 éves Botond. Amíg megkente a zsömléjét a padlizsánkrémmel, a szeme sarkából az Anyját és az asztalnál ülő testvérét figyelte.
 • Anya nem csak azért se csinálja ezt, hanem hogy megkíméljük az állatok életét, és neked ez nem fontos Bobó!? – sopánkodott cérnavékony hangján Csenge, aki már nagycsoportos óvodásként meg volt győződve róla, hogy érti a felnőttek fontos dolgait.
 • Várjatok gyerekek! Csengettek. Ez biztos Péter lesz a környezetgazdálkodási mérnök barátunk. Beengedem. – Anya sietve nyitott ajtót.
 • Sziasztok! Gyerekek mehetünk a túránkra? – kérdezte Péter, miközben megölelte Botondot és Csengét.
Autóba ültek, majd megérkeztek.
 • Ki akarja először megnézni mi van a kerítésen túl a távolban? – kérdezte Anya a távcsövet nyújtva.
 • Majd én! Kérem a messzilátót Anya! – buzgólkodott Bobó.
 • Na, mit látsz? – kérdezte Péter
 • Hááát! Nagyon sok, rengeteg állat egy kopár udvaron és tolonganak és kamionok az udvaron! Ennyi tehén! Atyám! Miért tolonganak? – Botond hüledezve nézett a távcsőbe.
Péter leült a fűbe és mesélni kezdett:
 • Ezek az állatok mennek szaláminak, hamburgerhúsnak, meg úgy általában a hentes pultba. Na, de mibe kerül ennyi hús? Tudjátok ti gyerekek, hogy azon a földterületen ahol egy húst fogyasztó ember él, élhetne akár 25 olyan ember, aki nem eszi a húst, mert sokkal több takarmánynövényt kell megtermelni ahhoz hogy állatokat etessünk, mint ahhoz, hogy embereknek gabonát termesszünk. Aztán a rengeteg haszonállat húsát fel is kell dolgozni, hogy megfelelően kerüljön a boltba a húsos ételek alapanyagaként. Az állatokat miután leölik, a vágóhidakon feldolgozzák a húsukat, erről szól a húsipar, hogy készítményeket, termékeket csinálnak a nyers húsból.
 • Aztán becsomagolva meg lehet venni a boltból. És ha minden gyerek padlizsánkrémet enne és nem virslit mustárral, mint Zsomborék, akkor több ember élhetne a bolygón, mert nem kéne annyi állatnak a hely? – kérdezte Botond Pétert.
 • Igen, így van Botond. – válaszolt a férfi.
Botond pedig nyugtázta magában miért nem készít az anyukája marhapörköltet. Ezután már nem is figyelt az osztálytársai szurkálódásaira.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com