Nagy Angela: Az Igazi

Az ember nagyon tevékeny s akaró lény lévén, szeret szabályozni s törvényi erőre emelni dolgokat maga körül. Hamiskás biztonságérzetben ringatja magát, amit általában meg is erősít magas falakkal s jól bezárható ajtókkal. Ő maga szeretné az erőt birtokolni, pedig amikor összetalálkozik az igazi erővel, akkor bizony elnémul s másképp kezd járni benne a lég s a vér.
Bármennyi törvényt is vés kőbe, papírra, az erő nem hallgat ám rá! Még csak figyelembe sem veszi s csak azért nem neveti el magát az emberi tévelygésen, mert pontosan látja annak szenvedéseit.
Na várj! Elmagyarázom. De készülj fel! Ezek halk szavak lesznek s mégis úgy zuhanhatnak beléd, mint súlyos sziklagörgeteg. S ha egyszer is meghallgatod, tudni fogod őket a csontjaid legmélyéig.
Na gyere, vackold ide magad s figyelj!
Csak négy igazi Erő van. Az asszonyok beszélnek az Erőkhöz s azt mondták, ezek a Tündék.
Magam is az asszonyok köréhez tartozom, ezért így fogom megnevezni neked. Az első Tünde az Eredendő, a második a Szív névre hallgat. Aztán jön a Szilárdság Tünde s végül Szellő. Ez a négy Tünde, azaz ez a négy Igazi Erő létezik. Mindent összefognak. Minden létezőt! Ők az élet valós irányítói.
Na, jól jegyezd meg a nevüket, s illendően köszöntsd őket, ha eljön a találkozás ideje!
Bizonyára többet is akarsz róluk tudni, mi?
Na de akkor ne ficánkolj, hanem figyelj. A ficánkolókban úgy eltévednek a szavak, hogy néha soha többé nem leli meg őket.
Na lássuk csak!
Az Eredendő s a Szív Tünde tanító tündék. Eredendő a sötét végtelenség óta ismer téged. Ott volt azon az éjszakán, amikor édesanyád minden porcikája pihent s úgy tűnt semmi különös sem történik, pedig a hasán, a köldöke alatt azon az éjjel alig láthatóan megjelent egy csillagocska. Ez a csillag mindenféléről énekelt s amit megénekelt, az lettél Te. Ha gyors lábakról énekelt, akkor te ma nagy erővel futsz. Ha színekről, akkor te szép képeket festesz, és így tovább, s így tovább. Mindenkinek magának kell felismernie, hogy milyen dalok szólnak benne.
Ha most azt hiszed, hogy ez nem Erő, akkor nagy galibában vagy! Várj, míg megismered Eredendő testvérét, a Szilárdságot. Ők ketten fonják a Végzet Fonalát. Előre csak annyit mondok, a saját dalait mindenkinek magának kell megismernie s értenie, különben siketen fog lődörögni, s a belső némaság lesz az otthona.
A Szív Tünde is tanító, de ő táncol. Megtanítja a Szív bírását, ami azt jelenti, hogy ismerd s bírd érzéseidet. Bírd el a haragot, a keserűséget, a féktelen jókedvet s bírd el édes vagy pusztító szerelmet is.  Ki az önnön szívét nem bírja, az bizony áttáncol az életen, mintha rángatnák, lökdösnék s ütődik – sérül tehetetlenül. Örökké vérzik, sír, panaszkodik vagy haragszik.
Látod már azt a mérhetetlen erőt, amik ezek bírnak? De ide hallgass! A másik két Tünde még ennél is hatalmasabb! Ok a nem tanítók, őket Hatóknak nevezik. Az életed későbbi szakaszában jönnek el s maradnak. Örökre.
Szilárdság? … Nos Ő csak csendesen ennyit kér: Énekelj! Énekeld el a dalaidat.
Azt akarja tudni, mit kezdtél az Eredendő dalaival. Hová tetted őket? Elénekeltél egy dalt is? Legalább egyet? Vagy nem emlékszel egyetlen hangra sem, s lezárt ajkaid mögött, megfeszült torkodon a levegő is csak erőlködve jut be s ki.
Szilárdság! Érted már? Szilárdság nem jó s nem rossz. Csak van, ott fog ülni melletted s hallgat. Ha megszólalnak benned az Eredendő énekei, Szilárdság megtámaszt téged s miközben társaidnak csontjai vékonyodnak, tenmagad úgy tartod meg magad s másokat, mint egy tölgy egyetlen levelet. Így hat a Szilárdság! Így erő az.
S ott van még Szellő Tünde! Ő akkor jön el, amikorra megderesedik a hajad.
Szellő is ható – tünde. Ő nem telepszik melléd, csak lebbent, rezzent s láthatatlanul simogat… mégis beleremeg az ember szíve, mert a szivhez beszel o. Szellő könnyűséget hoz azoknak, akik tudnak a szívükből élni. Tudnak megosztani, adni, odahajolni, gondoskodni. Ismerik az alázatot, a várakozást s a hálát. Az öreg test nehézkes, reszketeg s ügyetlen, de a benne lévő lélek kiválóan tud Szellővel lebbenni. Érti s érzi Szellő néma s rejtekező jelenlétét s tudja, ő a végső társa.
Mert az élet végén, épp úgy, mint az elején, nem lesz semmid. Remegő gyengülő ujjaid közül szép lassan kicsúszik meg az idő is. De nem is a kezeddel kell akkor majd fogni, hanem a szíveddel. A szíved tartja majd azt, ami benned s körületted valaha is szép volt.
Ha most egy kicsit csend van benned, hat… úgy van az jól!
Akkor rátaláltál. Pont ebben a picinyke csendben laknak a Tündék. Látod, nem olyan távol s nem is olyan ismeretlen helyen.
Ezért mondtam, halk szavak ezek. Nem hallani őket kintről, belülről szólalnak meg a Tündék, de megszólalnak.
Mert négy Igazi Erő van. Eredendő s Szilárdság ereje alkotja a Végzet Törvényet.
Szív és Szellő ereje adja az Életút Törvényet.
Ez a Négy Erő fog s forgat mindent.
Törvényt nem lehet a világra írni, a törvény a világban van.
Ha ismerjük s tiszteljük őket, akkor kívül s belül is rend lesz.
A dolgok helyükre kerülnek.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com