Oroszi-Kiss Anita: LINA ELÜLTETI A MAGOKAT

Lina elültetett egy kis virágmagot a kertben. A kislány várta, várta, hogy kinőjön a földből, és kis növényke legyen belőle, de hiába várt. Elhatározta, hogy jövőre többet fog tenni a magokért.
Következő év tavaszán jobban felkészült. Nem a kertbe, hanem kis poharakba ültette a magokat és a szobájában gondozta őket. A kertet rendbe tette, gazolt, felásta kis játékásójával a földet. Másnap lelkesen mesélte el az óvodában, hogy mit csinált hétvégén.
Az óvónénik ámulva hallgatták a cserfes kislány lelkes beszámolóját, és elhatározták, hogy az óvoda kertjét is rendbe teszik az ovis csoporttal. … Lina apró palántái másnap reggelre kidugták kicsi zöld buksijukat a földből.
Lina délután boltba ment a szüleivel, és míg Anya pakolt, Apa meg fizetett, elmesélte a pénztáros néninek, hogy azért nem kérnek műanyag zacskót, mert helyette vászon szatyorba teszik a zöldséget, gyümölcsöt, így védik a környezetet.
A pénztáros néninek tetszett a kislány, és a kis vászon táskák ötlete is; elhatározta, hogy ő is megvalósítja. … Mire Lina hazaért, a növényekről apró levélkék mosolyogtak rá.
Következő nap reggel az oviban, míg a szülők a gyerekeket öltöztették, Lina textil zsebkendőbe fújta ki az orrát. Az egyik anyuka meglátta, és elgondolkozott rajta, hogy ez mennyivel jobb, mint a papírzsepi! Nem dörzsöli ki az orrot, és nem termel vele hulladékot. Elhatározta hát, hogy ő is ilyet fog használni. … Ezen a napon Lina növénykéi akkorára nőttek, hogy kiültethette őket a kertbe.
Másnap Lina találkozott a szomszéd nénivel, és elmesélte neki, hogy azért használnak otthon szilárd szappant, mert a folyékony kézmosó műanyag doboza árt a Földnek. Ez a szomszéd nénit is elgondolkodtatta, így másnaptól ő is szappant használt. …  Lina növényein megjelentek az első virágok.
Egyik nap Lina barátnője, Anna jött át játszani, és furcsának találta a pelenkát, amit Lina a babájára adott. Lina elmesélte, hogy ez egy mosható pelenka, és ezzel pelenkázta őt az anyukája, amikor kicsi volt.
Anna elmesélte ezt otthon, és az anyukája egyből el is döntötte, hogy eldobható pelenka helyett ilyet fog használni, amikor Anna kistestvére megszületik. … A kertben egyre több színpompás virág nyitotta ki szirmait.
Hétvégén Lina cukrászdába ment a szüleivel. A pincérnek elmagyarázta, hogy nem kér szívószálat a narancslébe, mert azt ő csak egyszer használja, de a Földön örökre ott marad szemétként. A pincér elismerően bólintott a kislány szavait hallva, és attól a naptól kezdve nem használt szívószálat. … A kert csupa virágba borult!
Ahogy a szomszéd néni elmesélte a barátnőjének, a pénztáros néni a lányának, a pincér a főnökének a hallottakat, Lina kertjében egyre több virág nőtt. Ahogy az ismerősök tovább mesélték a kislányról szóló történeteket, úgy lett egyre hatalmasabb a kiskert, már a kerítésen kívül is nyílt a sok-sok virág.
Lina elégedett volt azzal, amit tett. A kislány elültette a magokat a földbe, és a változtatás gondolatát másokban.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com