Peresztegi Hanna: A titkos füzet

- Pszt! Hanna! – hallottam a hátam mögül órán. Magyaróra volt.
- Mi van? – fordultam hátra. Láttam, hogy Niki szólongat. – Mi az irodalom munkafüzet 50/3 c feladatának megoldása?
- Honnan tudjam? – súgtam vissza.
Pedig már az 51. oldalon tartottam.
Kis írásbeli doga volt az irodalom munkafüzetben. Szerintem 4-es lesz, de kit érdekel? Na, jó. Lehet, hogy 3-as, mert oda se figyeltem arra, hogy mit írok a munkafüzetbe.
Titokban írtam egy másik füzetbe, amit a táskámban találtam. Nem volt aláírás, hogy kitől jött, csak annyi, hogy Neked Tőlem.
Talán anyától jött, vagy apától.
Na, szóval ezt a titokzatos füzetet írtam tele betűkkel.
A borítóján ez állt: „Ha nekem hatalmam volna….. Neked…Tőlem”
És én ezt írtam bele:
„Ha nekem hatalmam volna, az utak helyére fákat ültetnék, és minden családnak lenne egy fája, amit locsol, gondoz. A szemetelés, dohányzás pedig egyenesen tilos lenne! Nem lennének légszennyező gyárak és autók, mindenki bicajjal, vonattal, villamossal vagy elektromos autóval közlekedne.”
Sajnos ennyit tudtam írni, mivel azt hallottam – de most előttem,- hogy:
- Gyerekek, lejárt az idő, kérem a munkafüzeteket! – így hát odaadtam.
 
Az udvarra is kivittem a titkos füzetet, és miközben bújócskáztunk, írtam. Ezt:
„Ha nekem még hatalmam volna – és persze pénzem, sok-sok-sok-sok pénzem-, mindenkinek megemelném a fizetését. Meg mindenkinek adnék munkát. Mindenkinek!”
 
De már megint félbeszakítottak, így inkább otthon folytattam az írást, zseblámpával a szekrényben. Ezt írtam:
„Ha nekem most is hatalmam volna, minden iskolának az udvarára raknék hintát, csúszdát, mászókát, gumiszőnyeget, meg játékokat.”
Pedig ezt akartam: Ha hatalmam volna, megparancsolnám, hogy ne adjanak házit. De mégse ezt írtam…
 
Aztán mennem kellett vacsorázni, majd aludni. De éjfélkor felkeltem, a szekrényhez lopóztam, belebújtam és zseblámpával világítottam az írásomra. Majd később hozzá is adtam pár mondatot:
„Ha nekem még mindig hatalmam volna, szebb házakat építenék, és csak annak kell fizetni villanyszámlát, vízszámlát, aki pazarol. Lesznek kis kamerák észrevétlenül elhelyezve és tágra nyitják szemüket.”
 
Reggel persze álmos voltam, de amikor az igazgatóval találkoztam, összeszedtem magam. Már épp kérdezni akartam, hogy hátha tőle kaptam a füzetet, amikor mintha gondolatolvasó lenne, bólintott. És átadott egy cetlit. És kacsintott.
A cetlin ez állt:
„Amit a füzetbe írsz, én is látom az én füzetemben, ami eddig üres volt. Nézz bele a Te füzetedbe! De ne csalódj, ha nem látsz semmit. Az azt jelenti, hogy nem vagy rá méltó, hogy elolvasd, és azt csinálhasd, amit írtam.”
 
Rohantam a füzethez, de semmi új üzenet nem volt benne. De ekkor láttam megcsillanni a mondatot:
„Mostantól HATALMAD van felettem, s amit Te a füzetbe írsz, az olyan, mintha nekem mondanád. Legyen ez így. Jól válogasd meg a gondolataidat. Kívánj bölcsen!”
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com