Rácz Edina: Piri és a napsugarak

Piri, az almakislány boldogan élvezte a nyári napokat. Az Almafa tetejéről rálátott a szomszédos kertre és szerette nézni az ott lakó család életét. Ma is azt figyelte, hogyan pancsolnak a gyerekek a medencében. Ám egyszer csak arra lett figyelmes, hogy a gyerekek bőre egyre pirosabb, hiába keni az anyukájuk naptejjel őket.
Mi történhetett? – csodálkozott Piri, aztán szétnézett a kertben. A döbbenettől szóhoz sem jutott, minden növény kókadozott.
- Mi a baj Almafa? - kérdezte Piri.
- Éget a Nap, elszáradnak a leveleim, nagyon rosszul érzem magam. - válaszolta az Almafa.
- Akkor a gyerekek bőrét is megégette a Nap! Tennünk kell valamit! Szólok a Napnak, hogy valami baj van itt a Földön. Hahó Nap! Szeretnék beszélni veled! - kiabálta Piri.
- Hozzánk szóltál? - kérdezte két Napsugár, akik össze-vissza kergetőztek a kertben.
- Ti kik vagytok? - kérdezte Piri.
- Gyerek Napsugarak vagyunk, nem is lehetnénk itt a Földön – hencegték.
- Vannak idős és fiatal napsugarak? – döbbent meg Piri.
- Mi a felhők között töltjük a napokat, ott olyan játszani, mintha egy óriási habfürdőben lennénk. Közben a szüleink dolgoznak, simogatják a Földet, fényt, meleget adva.
Nekünk is ez lesz a feladatunk, ha felnövünk. - mesélték a Napsugarak.
- Hogy kerültetek ide? - érdeklődött Piri.
- Kíváncsiak voltunk, hogy mi van a Földön. Az idős Napsugarak azt mondják, hogy nekünk még sokat kell tanulnunk, mielőtt ide jöhetünk, de nem bírtuk kivárni és megszöktünk.
- Akkor miattatok érzi ma mindenki rosszul magát. Nézzetek szét! Nem simogatjátok a Földet, hanem mindenkit megégettek!- mondta Piri dorgálóan.
- Tényleg így van! - látták be a Napsugarak – Szólunk a szüleinknek!
A szülők azonnal elkezdték helyrehozni a két szeleburdi Napsugár által okozott károkat. Beszéltek a felhőkkel, hogy hullajtsanak egy kis esőt. A felhők eltakarták a Napot, ezzel árnyék keletkezett, majd lassan elkezdték csepegtetni az esőt. A kertben fellélegeztek a növények és a szomszédban a gyerekek is boldogan szaladgáltak. Piri büszke volt magára, de az Almafa továbbra is szomorú volt.
- Jól vagy Almafa? – kérdezte Piri.
- Nagyobb a baj! – válaszolt a bölcs Almafa. – Évek óta tapasztalom, hogy egyre melegebb van, a nap éget, egyre kevesebb eső esik, és a szárazság kipusztítja a növényeket.
- Ez borzasztó! Miért történik ez és mit tehetünk? – kérdezte Piri ijedten.
- Sajnos csak az emberek tehetnek bármit is. - sóhajtott az Almafa. - Tudod a szén és az olaj elégetése során szén-dioxid keletkezik. Az emberi tevékenység miatt túl sok halmozódott fel belőle a légkörben, ami a Föld felmelegedését okozza. Csökkenteni kellene az emberek szén-dioxid kibocsátását például azzal, hogy nem járnak mindenhová autóval és nem égetnek el mindent.
Tehát az emberek megmenthetnék a Földet! – gondolkozott magában Piri - akkor kitalálom, hogyan adjuk tudomásukra, hogy ez az ő dolguk!
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com