Rebeka Lövész: Rozi a kismuslica

Elhanyagolt szőlőskertben volt egy kalyiba, és annak is a pincéjének legeldugottabb kis részében állt egy boroshordó. Első pillantásra, amolyan teljesen közönséges hordónak tűnt, de ha jobban szemügyre vesszük, láthatjuk, hogy ez egy otthon. A muslica klán éldegélt itt: Apa, Anya, gyerekek, sok volt az uncsi tesó, nagynénik és egyebek. Köztük a legkisebb Rozi volt. Bájos, kecses teremtés, de rakoncátlan, szeleburdi fajta. Sokszor intette az anyja:”- Jaj te Rozi, oda ne szállj, ne repülj amarra, bajba jutsz megint!”De Rozi nem hallgatott az intő szóra, és sokszor kellett kihúzni őt pókhálókból, kelepcékből.
Egy szép napon fény szűrődött be kintről. „Vajon milyen lehet élni ott?”- kíváncsiskodott Rozi bentről. Összeszedte minden bátorságát (mert abból volt épp elég), és kirepült. Hát, amit ott látott! Hirtelen nem is látott semmit, mert szeme a sötéthez szokott, s csak úgy vaktában pörgött-forgott. mikor aztán észhez tért elcsodálkozott: „Itt minden milyen fényes és ragyogó!”Szegény kicsi nem látta, hogy kint egy csapa várta. A szőlősgazda nem szerette a repdeső bogarakat, mert a borban sok kárt tesznek, de ebből élt ő, mit tehetett csapdát tett ki a kertben.
Közben a pincében anyukája számba vette gyermekeit, de akárhányszor számolta, Rozit sehogy sem találta. Kereste ő jobbra-balra, fenn és lenn, egyszerre meglátta ő is a fényt. Rögtön tudta Rozi kirepült, és bajba jutott már megint. Kiszállt az egész család, felkutatni ezt a lányt. Rozi persze bajba került, előbb egy madár elől menekült, most pedig egy csapdában csücsült, és sírt sírdogált. Édesanyja meghallotta, odarepült és kihúzta. S ez a szeleburdi, rakoncátlan kis muslica lány megígérte, hogy soha többé el nem kószál. Nem kell neki más csak a pince sötétje és anyukája ölelése.
Elhanyagolt szőlőskertben volt egy kalyiba, annak is a pincéjének legeldugottabb kis részében egy boros hordó állt. Abban élt éldegélt egy kis muslica lány. nem volt ő már szeleburdi, mert megtanulta milyen fontos szót fogadni.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com