Szőkéné Leányvári Katalin: Barabás a gőzös

Az öreg tölgy az erdő szélén állt, mellette a vasútállomás terült el, ahonnan minden nap reggel és délután indult Barabás a gőzös. Medve Apó vezette a mozdonyt, hosszú évek óta, lassan pedig fia fogja átvenni a munkáját. Ennyi év után pihenésre vágyik és kedvenc időtöltésével, a méhészettel szeretne foglalkozni.
    Ma reggel is fiával kezdte meg a munkát, befűtötték a kazánt, átvizsgálták a szerelvényeket.  Közben pedig megérkezett az új kalauz, akit szívélyesen köszöntöttek. A szomszéd erdőből jelentkezett a megüresedett állásra, akit azonnal felvettek határozott modora és felkészültsége miatt. Medve Apót már ismerte, mivel ő tanította meg számára a mesterséget az iskolában Nagyon szerették, ha ő jött előadást tartani mivel sok története volt, amit szívesen hallgattak tanítványai. Egyszer előfordult annyira elmerült a mesélésbe, hogy ebédre nem ért haza. Mivel ez soha nem fordult még elő felesége olyan izgatott lett, hogy a legkisebb bocsot küldte apjáért. A fia viszont az úton talált egy málnást, aminek nem tudott ellenállni és lakmározni kezdett. Végül az öreg Medve hazafelé cammogva megpillantotta a kis medvét, aki még mindig evett. Megbeszélték, hogy azt fogják mondani azért értek késve haza, mert az utat egy nagy fa torlaszolta el és nehezen tudtak átvergődni rajta. Medve Anyó tudta, hogy ennek fele sem igaz mivel a fia maszatos arca mindent elárult. Férjére pedig nem tudott haragudni, mert tudta, hogy számára a munkája mennyire fontos.
     A Róka azonnal munkához látott, magabiztosan járkált a vagonokban ellenőrizte a hőmérsékletet és az ajtókat, hogy zárva vannak. Úgy tűnt mindennel meg van elégedve és engedélyt adott a beszállásra. A közeli iskola a harmadik megálló ezért az utasok többsége tanuló volt. A kis Nyuszi felugrott a vonatra majd letelepedett az ablak mellé. Lábait az ülésre tette és kinyitotta táskáját, amiben több köteg répa volt majd azonnal falatozni kezdett. Közben az sem zavarta, hogy a répa levelei ide-oda hullanak a padlóra. Teknős egy salátával megtömött zacskót vett elő és azt kezdte lakmározni. A Mókus testvérek ide-oda szaladgáltak, ugráltak, majd leverték a csomagokat.  A Róka ekkor oda lépett és határozott hangon kezdett beszélni.
   -Megkérek minden utast fiatal és időst egyaránt, hogy a vonaton ne étkezzen, és ne ugráljon! Kérem, vigyázzanak a tisztaságra!
 Nyuszi és társai annyira meglepődtek a szigorú fellépésen, hogy azonnal összeszedték a földön szétszórt eleséget és mindenki leült a helyére. Mókus is rögtön helyet foglalt és eszébe jutott, hogy tavaly egy erősebb fékezésnél neki esett az ajtónak szaladgálás közben. Három napig egy nagy ragtapasszal a buksiján járt iskolába. Senki nem mert vitába szállni, mivel tudták igaza van a kalauznak, aki felelős az utasok biztonságáért.
  Közben Róka megpillantotta, hogy a „Vigyázzunk a tisztaságra!” feliratra egy papír van ragasztva a következő szöveggel: Méz eladó! Medve Apó házánál! A feliratot lassú mozdulattal vette le, hogy ne sérüljön meg és betette táskájába. Az ebédszünetben felajánlotta Medve Apónak, hogy ragasszák, inkább az öreg tölgy oldalára ott sokkal többen olvassák. Sőt azzal az ötlettel állt elő, hogy készít másolatot és minden megállóban ki fogja ragasztani.  Rögtön bele is egyezett az idős mozdonyvezető és azon gondolkodott miért nem neki jutott ez eszébe ez a fantasztikus ötlet, valószínű többen fognak vásárolni tőle. Amúgy is azon eltöprengett, ha már nem dolgozik, akkor nem csak a mézet árusítaná, hanem készítene mézes süteményeket. Ebben az esetben ezeket is ráírhatná a hirdetményekre. Ugyan feleségének még nem árulta el tervét, hogy sütögetni szeretne, de majd erre is sort kerít. Nem a süteménykészítés miatt fél elmondani, hanem mert Medve Anyó nagyon tisztán tartja a konyháját. Köztudott viszont, hogy férje amint főzni kezd, minden ragad, amihez hozzányúl. Többször volt alkalom, hogy meglepte családját egy-egy étellel, de az mindig rosszul sült el ugyanis felesége nem ismert a konyhájára és valahogy étvágya sem volt ilyenkor.   
   Persze híre ment, hogy az új kalauz mennyire betartja a szabályokat így mindenki fegyelmezetten viselkedett utazás közben. Az idősebbek nagyon örültek, hogy végre senki nem ugrál a fejük felett, nyugodtan tudnak utazni. Többen hangot is adtak ennek, amit büszkén fogadott a Róka.
   A nap végén a mozdony egy utolsót pöffentett és mindenki haza indult. Medve Apó már a kanyarban érezte, hogy kedvenc süteménye sül éppen vacsorára. Ma biztosan nem mondja még el a tervét feleségének nehogy a sütemény oda égjen, mert felidegesíti párját az új ötletével. Fia is jóváhagyta, mert ő is féltette az esti harapnivalót. Róka amint hazaért gyorsan másolatokat készített a szórólapról öreg kollégájának, majd bekészítette táskájába. Kis ideig üldögélt kedvenc hinta székében majd lefeküdt. Olyan fáradt volt, hogy ideje sem volt átgondolni a nap történéseit, mert azonnal mély álomba zuhant. Medve Apót is húzta az ágy, de annyira degeszre ette magát, hogy csak forgolódott. Ismét megfogadta, hogy soha többé nem fog vacsorázni ilyen későn és ekkora mennyisséget, mint amit ma is elfogyasztott.
   Közben az erdő is elcsendesedett, mindenki aludni tért.
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com