Tim Mariann: Maszk

Két hegycsúcs közt, egy patak mosta völgyben élt két csibész testvér, akiknek másra sem volt gondja, csak játékra és hancúrozásra, élcelődésre, és párnacsatára.
Piros és Barna volt a nevük, együtt jártak télbe és nyárba. Pirosnak a nyár volt a kedvence, Barnának a Tél.  A téli játékoknál Barna volt a főnök, a nyári játékokat Piros diktálta.
Barna imádott hó csatázni, léket vágni a tó jegébe és horgászni, szánkózni és korcsolyázni, vagy a jégen szánkázni, fakutyázni. De legjobban hó kuckót szeretett építeni, hóemberrel a bejárat előtt.
Piros repesett a vízben pancsolós játékokért. Labdázni és csónakázni, szélvitorlázni a napernyővel, iszapcsatázni és gumimatrac háborút vívni a habokban. Homokvárépítésben ő volta bajnok a strandon. Imádott gyümölcsöt szedni, felmászni a fára és ott megtömni a bendőjét, a bokorban rejtőzve jól bemálnázni, míg a többiek nem találták bújócska közben.
Nagyszerűen megvoltak hosszú éveken át, nem volt kettejük közt vita. Mígnem egyik évről a másikra eltűnt a tél! Többé már nem esett a hó, nem fagytak be a tavak, Barna nem tudott többé játszani. Piros is csak téblábolt céltalan, a hideg, ragacsos szürkeségben. Végig veszekedték unalmukban az időt a lakásban tavaszig, amikor hirtelen beköszöntött a nyár.
De ez a nyár, nem olyan volt már, mint a korábbiak. Túl meleg volt, a napsugár hólyagosra perzselte a bőrüket, nem mehettek ki játszani, csak reggel és alkonyatkor. Egésznap bent veszekedtek a szobában…
Ez így nem mehet tovább! - csattant fel Piros.
Ide valami megoldás kell! – helyeselt Barna.
Felkerekedtek hát a nagy hegyi varázslóhoz, tanácsért.
Elromlott a nyár! - panaszolta Piros
Oda lett a Tél! - kontrázott Barna.
Mi történhetett? – pislogtak a varázslóra.
A nagy varázsló díszes maszk mögé rejtette arcát, csak szeme villogása látszott ki mögüle: „Melegszik a bolygónk.”
Nem akarom, hogy melegedjen, legyen olyan, mint régen volt, hozd vissza a telet, kérlek! –sírtak a gyerekek.
Hiába! – intett lemondóan a varázsló – pár év és megint ugyanitt tartanánk. A sok autó és repülő kipufogója megtölti a levegőt gázokkal és felforrósítja azt.
Bűvöld meg az autókat varázsló! – és az felvette mágikus maszkját, az ég felé fordult és fohászba kezdett.
Fohásza nyomán a világ autói átváltoztak zenedobozzá, a repülőgépek szitakötők lettek, a hajók cukorsüvegek. Működésük nyomán suhanás és dallamok szálltak a légben.
Nyárra tél és télre nyár jött. De a következő télen újra nem esett a hó. A két testvér újra útra kelt a nagy varázslóhoz.
- Mi a baj, mester? Megint meleg lett a föld!
- A gyárak és erőművek tehetnek róla, és persze az emberek. Az állandó vásárlás és szemét termelés miatt vígan pöfögnek a gyárak és a szén erőművek.
- Bűvöld meg a gyárakat, varázsló!
Előkerült a mágikus maszk, és fölhangzott a fohász.
Az erőművek helyén vidám szélmalmok nőttek és napfényt szóró fák, amik gyökerein át eljutott a fény minden házba és lakásba. A gyárak eltűntek, tavak és erdők nőttek a nyomukban.
A gyerekek boldogan mentek haza és felírták az égre: „Itt a tavasz!”
 
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com