Vácziné Bergendi Nikoletta: Fa Miska és a májusi hóesés - avagy miért óvd a nyárfákat

Szervusztok! Aki még nem ismer, annak bemutatkoznék: Fa Miska vagyok, barátaimnak csak Regős manó. Cserebogár barátomhoz indultam látogatóba, de eleredt az eső. No, de sebaj- májusi eső aranyat ér! Egy gomba alá húzódtam be. Kalapja megvéd a zivatartól!
Míg elvonul a vihar, mesélek nektek valamit! Ismeritek a nyárfa magszőr szóró manókat? Nem? Figyeljetek!
Gyönyörű pipacsváró Májusunk volt. A napocska sugarai felkapaszkodtak odúm bejáratáig és felcsiklandoztak manóálmomból. Egyet nyújtózkodtam, ásítottam. Kinyitottam a szemem és arra lettem figyelmes, hogy egy hófehér pihe ült az orrom közepére. Há- há- hácsi- tört ki belőlem a tüsszentés. Elővettem pöttyös zsebkendőmet és orrot töröltem.
Kinéztem az odúajtón- hófehér pihék szálltak sűrűn a levegőben, hol egyedül, hol összekapaszkodva. Uram- teremtőm! Májusi hóesés? Lemásztam a hatos tölgyről, hogy közelebbről megvizsgáljam ezt a különös jelenséget. Szaladtam a pihék után, szökelltem, hogy elkaphassak közülük valahányat. Csiklandozták a tenyerem, de nem olvadtak el. Ez semmiképpen nem hó- könyveltem el. És hideg sincs- folytattam tovább az oknyomozást. Há- há- hápciii- tüsszentettem még egyet, a tízedik után már nem is számoltam.
- Regős Manó, hát te is prüszkölsz?- szólított meg egy hang a vadrózsabokor mögül. Makk kupakgyűjtő manó volt az, egy kövön üldögélt és az orrát fújta szakadatlanul.
- Bosszantó ez a folyamatos tüsszögés és orrtörlés. Nem beszélve a fehér pihe esőről! Olyan sűrűn száll, látni sem lehet tőle. - folytatta tovább aggodalmaskodva manó barátom.
Egyszer csak az erdő szélén hófehér ruhás manókra lettem figyelmes. Rengetegen voltak és elfoglaltnak látszottak. 
Köszöntöttem őket:
- Üdvözöllek benneteket idegen manó barátaim! Kik vagytok, mit csináltok az erdőnkben?- kérdeztem tőlük elcsukló náthás hangon.
- Üdvözlünk erdei manó! Mi nyárfa magszőr szóró manók vagyunk. Az a feladatunk, hogy a nyárfa magját szerteszét szórjuk a széllel.
- Hát ti okozzátok a manó náthát?- kérdeztem egy óriási tüsszentéssel zárva a mondatot.
- Nem a fehér pihéktől vagytok náthásak, hanem a rájuk tapadt fűpollenektől. A pollen a virágzó füvek virágpora, amit magával visz a szél. Ez orrfolyást, tüsszögést okozhat az erre érzékeny manóknál. A nyárfák jó barátaink, rengeteg szennyező anyagot szűrnek ki a levegőből. - válaszolta a fehér ruhás idegen, majd folytatta: - Készítsetek magatoknak csalán teát, lándzsás útifűvel és kakukkfűvel. Hatékony gyógyír a manó náthára.
Nos így történt meg, hogy egykor manótüsszentéstől volt hangos az erdőnk. Azóta tudjuk, hogy Májusban, amikor megérkezik hozzánk a fehér ruhás manócsapat, kezdetét veszi a nagy pihehullás.
Nocsak, most látom, hogy közben elállt az eső és kisütött a nap. Folytathatom utam cserebogár barátomhoz.
Isten veletek, gyerekek!
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com