Zsatkovics Edit: Dönci és a Tudás kertje

Harmathegyalján, a speciális nevelési igényű gyerekek szülői értekezletén a nyári táborozást ismertette Gyuri bácsi, a tesi tanár és Emma néni, az osztályfőnök .
Kecskemét mellett lesz a campingjük a gyerekeknek. Irtó izgalmas programokkal. Rengeteget fognak kirándulni, és szinte mindennap fognak strandolni is ! A Kiskunkásgi Nemzeti Parkot is meg fogják látogatni. Több tanulónak jutalomutazás lett ez az iskolai nyaralás.
Nagyon megörült Dönci édesanyja, mikor felolvasta Emma néni a Ödönke nevét is, mert ő is kiválasztott lett!
- Hazafelé menet túrórudikat kell vennem , így ünnepeljük meg a sikeres beválogatást vacsora után . Istenem milyen boldog lesz kisebbik fiunk – gondolta Éva meghatódva .
- Ha már mi 14 éve sehova nem jutunk el nyáron együtt.
Ödön - becenevén Dönci - ferde szemmel, kis szemréssel kicsi orral, rövid , tömpe ujjacskákkal született. Down - kóros. Már harmadikos. Izgő-mozgó – „minden lében kanál „ nevetős, szeretetreméltó srác , aki néha hiperaktív, vehemensen, szól hozzá a dolgokhoz az órákon.. Kötött izmai miatt gyógyúszásra javasolták. Testnevelésből felmentették. Gyuri bácsi a uszodában észrevette milyen ügyes gyorsúszásban. Valójában Dönci a vízben érezte a legfelszabadultabbnak magát. Iszonyú fürge volt a tempója, rövid karjai ellenére is elegánsan szelte a sávokat. Narancsszínű úszósapkája rendre előzte a többieket. Ezért heti három alkalomra megnövelték az edzései
számát. Bátyja , a hetedikes Dávid kísérte őt ezekre az alkalmakra. Apa sose ért rá, mert más városban dolgozott. Havonta csak egyszer jár haza. Anya meg váltott műszakos polcfeltöltő a Lidl-ben. A fiúk nagyszüleiket nem ismerték , mert szüleik állami gondozásban nevelkedtek. Sokszor késő éjjel vagy kora hajnalban indult, vagy ért haza a munkából Éva. A testvérek nemegyszer egyedül voltak este, vagy iskolába induláskor is.
Dönci kalandvágyó kisfiú volt. Sokszor érzett késztetést a közeli kiserdőbe sétálni,bámészkodni. Ugyanakkor a szokások rabja is volt. Minden nap lágy tojást , parizert, lekváros kenyeret evett. Sajnos mást nem fogadott el.
- Hogy jól induljon a napom – mondta. Mindig hátizsákjában magával hurcolta véznaujjú makit, legkedvesebb plüssállatát: Madagaszkári Majmócát. Egy elmaradt úszásóra helyett kalandkeresőnk ismét a kedvenc kiserdőjébe ment Ugyanis a tízórai szünetben maki barátja azt súgta neki, hogy koboldmaki uncsitesóval szeretne találkozni.
- De csak ketten mehetünk , mert ez titok. A csupaszem - csupafül rokont keresgették az akácosban, tölgyesben nyírfák, juharfák között, még a fűzfához a folyópartra is kimentek, mindhiába. Keresték csalitban, bozótban, levendulaerdőben. Dolgavégezetlenül, szomorúan ment haza aznap délután Dönci.
Másnap az iskolarádióban izgalmas hírt hallottak : a nyíregyházi uszodában testvériskolájukkal úszóversenyt rendeznek szombaton. Őt is benevezték, iskolabusszal utaznak. Anyáék elengedték, kikísérték a csoporthoz. Denisse nem is a verseny miatt izgult, hanem a másik hír miatt: Közös látogatás lesz a Vadasparkba ! Majmóca megsúgta neki elalvás előtt :
- Látod nem kell Madagaszkárra Afrikába vagy Ázsiába utaznunk”.Sőt a kiserdőbe se. Így is találkozhatunk a rokonaimmal meglátod !
Az állatkertben Emike néni a felsősök biosz tanára vezette őket . Megtudták, hogy 300 évvel ezelőtt egy kínai uralkodó a „tudás kertjének” nevezte el a mai szafarik, zooparkok ősét. Különböző földrészekről, éghajlatokról származó állatokat láttak. Volt ahol vasrácsok, szakadékok, árkok választották el a nézőket a vadaktól. Fogságban is tenyésztik az egyedeket. Ha pár nélkül marad egy nőstény, hozatnak hímet más állatkertből, vagy természetes élőhelyükről. Ha az utód megszületik akkor tovább ajándékozhatják egy másik állatkertnek, sőt kiengedhetik a szabadba is , élőhelyükre. A védelem, az állatok viselkedésének megfigyelése, az utódlás rendkívül fontosak – tudták meg a gyerekek. Kipusztulásra ítélt a fél szamár, védett a törpecsimpánz, jávorszarvas, jegesmedve, sólyom, a leguán. Veszélyeztetett az ásóbéka, óriás szalamandra, szürke denevér. Teljesen kipusztult a dodó, a pápaszemes pingvin , a pókmajom.
Dönci többször látta már fantasztikus filmekben, hogy génbankból is megtermékenyíthetőek a nőstények laboratóriumban. Pl. a szibériai lefagyott mamut maradványai felhasználhatók lennének az elefántpopulációk fenntartására Egyes fajok keresztezése, nemesítése is létrejöhet lombikban segítve.
- Hogy lehetne az állatkertek a hulladékait hasznosabban felhasználni ? Az állati trágyát növény védőszerek, műtrágyák helyett. Ezt biogazdálkodásnak hívják – mesélte Emmi néni. Sőt az állatok etetése, takarmányozása is újrahasznosítással történhetne pl. szárított vér, iró, tej, savó, tojás, húsliszt, szárított hal lenne „étlapjukon”.
Ildi néni, az osztályfőnök a gyerekeknek megígérte, hogy a Vadaspark látogatása után környezetismereti órára mindenki rajzolhat, verselhet, gyűjthet dalokat a látottakról, tapasztaltakról. A séta végeztével érkeztek a majmok szigetére, Dönci nagy örömére.
Láttak nagyorrú majmot, tamarinokat, páviánokat, orángutánt, bőgőmajmot, csimpánzt, makákót , és a legaranyosabb gibbonokat ,véznaujjú makit, zászlósfarkú kolobuszt, sőt hegyi gorillát is .
Az állatkert kijáratánál érdekes hirdetést láttak : „Dobd be a régi mobiltelódat tesó, és légy a zászlósfarkú kolobuszok megmentője! ”. Az állatkert igazgatója elmesélte a kis csapatnak hogy a csimpánzok is a kihalás szélén vannak. Kongóban a Koltán bányászat veszélyeire hívta fel a figyelmet. Ugyanis a a mobiltelefonok gyártásához 17 féle fémet használnak fel. Az ásványok termelését gyermekrabszolgasággal oldják meg az esőerdők élővilágának kárára. A leadott mobiltelefonok újrahasznosítása érdekében megígérte Ildikó néni, hogy az egész iskola beszáll a gyűjtésbe. A klímabarát hulladékgazdálkodásért, a majmok védelméért tehát
Dönciék iskolája is tett.
Kár hogy ketrecben élnek, kár hogy nem szabadok a dzsungelben – morfondírozott Ödönke hazafelé a buszon…De legalább Majmóca találkozhatott a rokonaival.
Azóta paralimpikon úszó vált belőle. Versenyző. Mert ő sose adta fel.
 
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com