dr. Reinegger Enikő: Tűz az erdőben

Nagy tűz pusztított az erdőben. A madarak elhagyták a fákon lévő fészküket, és repültek az erdőből kifelé. Minden állat rémülten menekült. Érezték az égett növényzet szagát, érezték a forróságot, mely tűz képében közelített feléjük. Tudták, hogy a másik irányba kell futni, menekülni.
A bajban azok az állatok, amelyek egyébként ellenségek, most jól megfértek egymás mellett. Egyiknek sem jutott eszébe, hogy megegye a másikat, vagy féljen attól, hogy megeszik őt. Egymás mellett ugrándozott a nyúl, futott az őz, a szarvas, a vaddisznó, a róka, a farkas. Fölöttük repült a sas, az ölyv, a bagoly és az énekes madarak. Ágról-ágra ugrándozott a mókus. A csigák csúsztak, a békák ugrottak, a pockok futottak, a sünök, ha lejtős részre értek összegömbölyödve gurultak, a szarvasbogarak, szúnyogok repültek, a hangyák hosszú sorokban meneteltek. Minden állat együtt menekült a tűz elől.
Az égen helikopterek jelentek meg. Fentről oltották a tüzet vízzel. Az erdei utakon tűzoltó autók jöttek szirénázva. Majd, ahol már a tűz közelébe értek, oltani kezdték a tüzet. Sok állatvédő jött, hogy az állatok kimenekítését segítsék.
Az állatok volt, hogy a füsttől rosszul lettek, és nem bírtak tovább futni. A vadászok és mezőőrök ezeket az állatokat is kimenekítették. Az állatorvosok felkészültek, hogy amelyik állatnak segítségre van szüksége, az minél előbb megkaphassa az életmentő segítséget.
Az erdőben a fenyő, a bükk, a tölgy, a gyertyánfa egyformán elégett, amikor a tűz útjába került. A tűzoltók igyekeztek a tüzet minél előbb megfékezni. A tűz előtt álló erdőrészeket folyamatosan vízzel permetezték, mert a nedves fa nehezebben ég. Aztán kivágtak egy erdősávot, hogy amikor a tűz odaér, akkor ne találjon éghető anyagot: fát.
A tűzoltás sikeres volt, azonban az erdőből nagy terület leégett. Sok állatnak elpusztult az otthona.
A tévében mutatták a tűzoltókat, akik életük kockáztatásával is védték az erdőt, oltották a tüzet. Következő nap egy kisfiú fényképe jelent meg az újságokban. Azt írták róla, hogy neki köszönhető, hogy a tűzoltók olyan hamar kiértek a tűz helyszínére, és megfékezhették a lángokat. Ő volt az, aki az autóból látta a tüzet az erdőben, amikor éppen hazafelé tartottak a nagymamától. Szólt az apukájának, aki azonnal felhívta a tűzoltókat, és pontosan elmondta nekik, hogy mikor és hol látták a tüzet, mi ég. Ők maguk hamar biztonságos helyre autóztak az erdő közepéből. A tűzoltók köszönetképpen meghívták magukhoz a kisfiút, hogy közelebbről megismerje a tűzoltóállomást. Az iskolában pedig az igazgató bácsi külön dicséretben részesítette a kisfiút.
Sohasem derült ki, hogy ki vagy mi okozta a tüzet.
Szerinted szabad-e tüzet gyújtani az erdőben?
Mondd el, hogy mit kell tenned, ha tüzet látsz?
Miért fontos az erdők védelme?
Mi történik, ha leég az erdő? Az állatoknak nem lesz többé otthona? Ott nem nő többé fű, fa, bokor?
6 - 10 évesek

Bővebben

11-14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com