Abért Márton: A csoda kenőcs

Volt egyszer egy szegény ember és annak három fia. Szegények voltak mint a templom egere. A  legkisebb fiú elhatározta, hogy elindul szerencsét próbálni. Ment mendegélt, végül egy király udvarába ért. Ő volt az almák királya. Palotája alma alakú volt. Az udvartartás almát ropogtatott. Volt ott jonatán, starking, piros és zöld alma is. A király kedvence a gránátalma volt.  Legnagyobb büszkesége pedig a gyönyörűséges lánya. Arca ragyogott mint a piros alma. A királylánynak rögtön megtetszett a szegény legény. A fiú, hogy közelebb kerüljön a királylányhoz beállt almaszüretelőnek. Reggeltől-estig dolgozott.
A királynak megtetszett a munkássága. Ezért beállította a seregébe, mivel úgy látta a fiú elég erős. Derekasan harcolt és a királykisasszony is megszerette őt.
Végül ezredes rangig vitte. Egyszer szörnyű hír terjedt el a királyi udvarban. A királykisasszonyt nagy baj érte. Lábán csúnya, fájdalmas szemölcs nőtt. Semmilyen orvos nem tudta meggyógyítani. Hiába vitték gyógyfürdőbe, mindenféle kuruzslóhoz. Semmi nem használt. Ezért a király kihirdette országában, hogy aki meggyógyítja lányát az feleségül veheti. Sok kérő jelentkezett. Bárók, hercegek. De egyiküknek sem sikerült meggyógyítani a szépséges lányt. Végül jelentkezett a király ezredese is, a fiú. Nagyon okos ember volt. Mivel szegények voltak, jól ismerte az erdőt, sokszor szedett gombát mikor éhesek voltak. Jól ismerte a gyógynövényeket is. Az erdő manójától tanácsot kért. Sokszor segített a manónak a munkájában, növények gondozásában. A manó megköszönte segítségét és átnyújtott egy hatásos receptet. A recept alapján különleges gyógynövényeket gyűjtött a legény. Ezekből krémet készített, amivel bekenték a királylány lábát. Lássatok csodát!!! A szemölcs mintha ott sem lett volna, eltűnt a királykisasszony lábáról.
A király hívatta a papot. Még azon a napon megtartották a lakodalmat. Volt ott almáspite, almatorta, almaszósz a húsokhoz. A gyerekek almafagyit ettek.
Én is ott voltam és jól belaktam. Aki nem hiszi járjon utána!
 
Bp., 2022.03.10.
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com