Balunovity Anna: Az arany tojás

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis szegény faluban volt, élt egy szegény özvegy öregember. Mátyás bácsi minden reggel kiment a tyúkólba, de egy nap mikor kicsi tyúkja fészkébe nézett, ámult a meglepetéstől, mert az egy arany tojáson ült. Vakargatta tollas kalapja alatt fejét az öreg, elgondolkodott mi is legyen ezzel a tojással. Ebben a házacskában, ahol egyetlen lányával élt és 3 fiú unokájával, egy egyszerű tojás is aranyat ért, olyan kevés ételük volt. Kis földjükön termett búzát a nagygazda elvette tőlük. Kiment az utcára, ahol kint állt a szomszédasszony, éppen seperte a poros utcát és a járókelőktől kíváncsiskodott, mi újság a faluban.

Mondja Mátyás bácsi: Képzeld, te Piros, a tyúkom ma reggelre arany tojást tojt!

Piros néni: Ugyan Mátyás, te csak képzelődsz! Azért bement a szomszédhoz. No, nem kellett sok, Piros nénitől az egész falu megtudta a nagy hírt, így Mátyás bácsiéknál csodájára jártak az arany tojásnak. Örült Mátyás bácsi, de féltette is egyetlen tyúkocskájukat és a tojást. Mátyás bácsi be is zárta a tyúkot ás lakatot tett a tyúkólra. Csak neki volt kulcsa és legkisebb unokájának hozzá. Az arany tojás híre olyan gyorsan terjedt, hogy mindenki az egész országból ellátogatott hozzájuk. Voltak akik aprópénzt is hagytak ott, hátha szerencsét hoz nekik, voltak akik megpróbálták rögtön megvenni, de volt aki el is akarta tőlük lopni.

Legkitartóbb volt a nagygazda, aki az összes búzájukat elvette, a falu miatta éhezett. Már arra is rávetemedett a nagygazda, hogy egyetlen lányát Hajnalt, aki igen szép eladósorban lévő menyecske volt, rávette, csalja ki az unokáktól fortéllyal a tyúkocskájukat, tojást, vagy mindkettőt.

A lánynak nem tetszett a dolog, de félt apja haragjától, így megkereste Ferit és Lacit, a legidősebb és középső unokáját Mátyás bácsinak. Azok épp a szénát dobáltak fel a nagyúr szekerére. Felajánlotta neki úr módjára élhetnének, ha átadják a tyúkot és a tojást. A fiúk nem álltak kötélnek.

Hajnal megvárta, hogy besötétedjen, és Mátyás bácsi házához lopakodott, majd a legkisebb fiú ablakán bekopogott. Peti kitörölte az álmot a szeméből, kinyitotta az ablakot. Hajnal kérlelte, adja neki a tyúkot, a tojást, amit kér Peti teljesíti. Petinek nagyon tetszett a lány, ahogy Hajnalnak is a fiú, ezért azt mondta: Ha, kérhetek bármit csak egy csókot kérnék tőled, de nem adhatom oda neked, amit kérsz. De a lány mielőtt elment, mégis adott neki egy csókot és félve ment haza apjához. Peti szerelemes is lett a széplányba, de mivel esélye se volt, így eldöntötte világgá megy. Este kisurrant a házból, öregapja észrevette és utána ment.

Peti bevallotta, hogy amikor a pék újrafestette a cégér tábláján az arany betűket csórt egy kis arany festéket, s így aranyra festette kora hajnalban a tojást. Akkora volt mindenki öröme, hogy sajnálta elrontani azt. Mátyás bácsi arcán vigyor jelent meg, így szólt:- Nincs semmi gond, elintézem én ezt.

Másnap üzent a nagyúrnak eladná a tyúkot, ha kell neki tizenöt szekérnyi búzát kér, legidősebb unokája kocsis legyen, a középső katona, a legkisebbhez meg adja hozzá a lányát.

Nagyon megörült a kapzsi nagyúr, minden kérést teljesített. Amikor Mátyás bácsi odaadta a tyúkot, annyit mondott, csak akkor fog a tyúk arany tojást tojni, ha tisztességes gazdája van.

A nagyúr szégyenében hallgatott, hogy a tyúkocska nem tojt többé arany tojást. Mátyás bácsi meg boldogan élt családjával. Az én mesém is tovább tartott volna, ha az aranytojás meg nem zápult volna.


Bp., 2022.04.05.

2_Balunovity Anna_Az arany tojás 2_Balunovity Anna_Az arany tojás
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com