Donaldson-Huszay Zoé: Merlin és Edward király

Köztudott, hogy Merlin, a híres varázs-ló végtelenül hosszú életet élt, de azt már kevesebben tudják, hogy miért került az élete veszélybe száznyolcvankilenc éves korában.
            Történt egyszer, hogy Edward angol király utolérte a pestist, avagy utol lett érve általa, ezért az udvarában szolgáló varázs-ló, Merlin segítségét kérte. Merlin búsult, mert tudta, a pestis szinte gyógyíthatatlan betegség, de erőt vett magán és istállójából kivánszorogva munkához látott. Pestis elleni főzetét éjt nappallá téve főzte, míg csak patái nem bűzlöttek a döglött lazactól és fáradt szeméből nem csurgott könny a nehéz munkától (vagy a hagymától).
            Az elkészült főzetet félve bár, de a király színe elé vitte. A beteg – jogosan - elhúzta a száját a bizarr, zöldszínű főzet láttán, és amikor megkóstolta, még a fekete pestisfoltok is elsápadtak rajta. Felpattant és jó természet lévén hangosan tombolni kezdett. Ráförmedt Merlinre, aki ijedten nézte a halálos beteg jelenetét és megparancsolta neki, hogy három nap múlva álljon elő egy új főzettel, különben lefejezi.
            Merlinünk szomorúan baktatott vissza az istállóba, nem tudta elképzelni, milyen az, ha lefejeznek egy varázs-lovat. Elkeseredve bámulta a pezsgő főzetet, de még mindig nem értette, hogy mi kifogása volt Edward királynak, majd csalódottan megrázta a fejét, amitől a sörényéből titokzatos por kezdett szállingózni. Amint egy porszem belehullott a fazékba, a zöld lötty furcsán bugyborékolni kezdett és egyszer csak egy különös, zöld-fekete lény ugrott ki belőle. Három információt osztott meg Merlinnel: ő a pestis tündére, valóban szörnyű lett a főzet, de ne aggódjon, ő tudja a jó receptet.
            Miután a tündér elárulta a féltett recept minden kis titkos hozzávalóját is, nekiláttak a munkának. Hogy pontosak legyünk, két éjszakán és két és fél nappalon át készítették a bájitalt, majd amikor a tintapacától kezdve az újházi tyúkhúslevesbe fojtott palotapincsiszemig minden hozzávalót belekevertek, elégedetten nézték a mesterművet. Ez az öröm azonban nem tartott sokáig, mert a pestistündér szabályos műugróállásba helyezkedett a kondér szélén és egy hangos csobbanás kíséretében eltűnt abban. Merlinnek ekkor ötlött eszébe, hogy nincs már sok ideje, ezért patáival a kondért markolászva kivágtatott az istállóból, útvonala mentén kisebb-nagyobb varázsital cseppeket hagyva maga után.
            A király elé érve, aki már egy visszafogott türkizes színben pompázott, izgatottan várta főzete első benyomását a királyra. Edward már csak megszokásból is még egy fintort vágott a főzetre, de aztán kelletlenül beleivott a fazékba. Arcán az általános undorodó kifejezéstől nem lehetett tájékozódni, de hirtelen hangosan dicsérni kezdte a varázsitalt. Csodák csodájára a király foltjai elhalványultak és visszanyerte eredeti – sápadt – bőrszínét.
Merlint a király előléptette udvari varázs-lónak, az pedig meglepetten bár, de boldogan tért vissza otthonos szénájába és örült, hogy meg fogja érni a kétszázat. Így is lett! Boldogan élt, amíg meg nem halt.

2022.03.15.
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com