Veilandics Korina: Modern Lúdas Matyi

Matyi, egy ifjú legény, egy Pápa melletti kis faluban éldegélt édesapjával, Janó bácsival. Édesanyját, Erzsók nénit évekkel ezelőtt elvesztették. Elhagyta a családot, mert már nem bírt szegénységben élni. Hozzáment egy gazdag emberhez, majd röviddel rá sajnos életét vesztette. Egy hatalmas lakoma során torkán akadt egy csirkecsont.
Janó bácsi az óta egyedül nevelte fiát. Szegénységben, de becsületesen. Nehezen bírt Matyival, hisz a fiúnak semmihez sem volt kedve mióta anyja elhagyta. Magát is okolta érte. Úgy érezte, senki sem szereti.
A családi gazdaságba is mindig csak nagy unszolásra segített be. Pedig lehetett volna ám mit csinálni! Libákat terelgetni, tojásokat kiszedni a tyúkok alól, sonkát készíteni, kolbászt tölteni, veteményezni stb.
Egyik nap édesapja szinte már könyörgött neki. Csak nagy nehezen tudta rávenni, hogy kimenjen a közeli Hét Vezér piacra tojást árulni. Mondván ebből most jó bevételük származhat-s az éppen rájuk férne -hisz húsvét előtt majd viszik, mint a cukrot.
Arra tévedt a fővezér, a falu első embere és pont be akart vásároltatni, hogy szolgái húsvétra tudjanak miből sütni-főzni neki.
Janó bácsi meghagyta Matyinak, hogy a tojás darabját nem adhatja olcsóbban 30 forintnál, mert akkor nem lesz rajt hasznuk. A fővezér azonban, aki nagy fösvény hírében állt, csak 20 forintot akart adni darabjáért. Matyi első ízben állt ki saját magáért és családjáért mikor szembe szegült a falu első emberével. Ez most azonban rosszul sült el. A fővezér ugyanis nem jól tűrte, ha ellenszegülnek akaratának. Így hát elvett erőszakkal Matyitól 200 tojást és még ki sem fizette. Övé lett megint az utolsó szó, mint mindig.
Matyi szomorúan kullogott haza. Pénz nélkül. Tojás nélkül. Elmesélte apjának hogy járt a piacon, aki valójában büszke volt fiára, élete első férfias cselekedetére. A legényke azonban mérges volt és elhatározta, hogy revansot vesz. Másnap hentesnek öltözve húsáruval jelent meg a falu vezetőjének házánál, hisz tudta, hogy még húsvétra sonkát, kolbászt is kell vásárol(tat)nia. Felajánlotta, hogy jó szakácsként megmutatja, milyen finom ételt, mondjuk, egy jó kis kolbászos krumplilevest lehet készíteni egy házi kolbászból. Elküldte hát a szolgálókat a hozzávalókért. S amint az hitte, hogy egyedül vannak a szép új házban, megmutatta valódi énjét. Elmondta miért jött. Az urat az egyik székhez kötözte, úgy, hogy feneke az égre meredjen. Elővett egy, már jól kiszáradt házi kolbászt, s 200-at vert az uraság tomporára. Annyit, ahány tojást az elvett tőle. Ebbe a nagy verésbe Matyi is elfáradt. S mihelyt végzett, még a kolbász is a kezében volt, mikor betoppant az úr lánya, Karolina. Matyi nagyon megijedt, szóhoz sem jutott. Olyannyira elvarázsolta a lány szépsége, hogy hirtelen, önkéntelenül elmondta neki mit csinál náluk. A lány sem értett egyet apja viselkedésével, tetteivel, s úgy gondolta kicsit, hogy megérdemelte, amit kapott. Csodálta azt a bátor férfit, aki ezt meg is merte tenni.
Rögtön egymásba is szerettek. Össze is akartak házasodni. A lány apja egy darabig hevesen tiltakozott, majd beadta a derekát. Rájött, hogy az igaz szerelem ellen nem tehet semmit. Sőt, látva a fiatalok boldogságát ő is jobb emberré igyekezett válni. Így a falu lakosai is kezdték egyre jobban szeretni, tisztelni a fővezért, s családját. Matyiék csakhamar örökösökkel, szám szerint 3 fiúunokával ajándékozták meg őt. Matyi, Jani, Feri lettek a nagypapa szeme fényei, hisz ki más is lágyítaná meg egy zord férfi szívét, mint egy unka, vagy unokák. Matyiból pedig keményen dolgozó családfenntartó lett, aki igyekezett mindig mindent megtenni családjáért. Így élnek boldogan, együtt még a mai nap is.


Bp., 2021.11.22.
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com