Zipszer Szabolcs: A zsugorítógép

Egyszer volt hol nem volt, egy világvégi faluban élt két testvér. Úgy nevezték őket, hogy Misi és Máté. Nem volt ez egy nagy falu, de minden megvolt benne, amit az ember el tud képzelni. Volt ott fürdő, játszótér, játszóház, vidámpark és miegymás. De Misi és Máté legjobban a faluvégi erdőhöz kötődtek. Kiskorukban ott bújócskáztak, fogócskáztak, fára másztak. De most valami újat akartak kipróbálni. Felkeresték Dr. Kovács O. Lajost, akit mindenki a faluban csak Olajosnak hívott, mivel a haja meg a keze mindig olajos volt. A műhelye a falu közepén volt. Mindenki hozzá ment, ha valami elromlott mert a faluban ő volt az egyetlen hozzáértő. Tehát elindult a két testvér. Mentek, mentek át a falun, még a helyi fodrászhoz is beugrottak. Tíz perccel ezután megérkeztek a tudóshoz. Megszólal hát Máté:
- Jó napot kívánok Olajos!Megijedt az öreg tudós és ijedtében leverte az egyik főzetét, ami sisteregve eltűnt a földön.
- Sziasztok! Mi járatban vagytok errefelé? -kérdi Olajos.Igazi tudósbázis volt. Jobbra nézve kísérleti állatokat (egereket, békákat) láttak ketrecbe zárva. Balra nézve találmányait, megjavításra váró készülékeket. Előre nézve palackokat, fiolákat láttak tele főzetekkel. Mögöttük egy hatalmas festmény volt a falon Einsteinről. Az a legenda járta a faluban, hogy Olajos és Einstein jó barátok voltak és együtt kifejlesztettek egy életnövelő elixírt, amivel megnövelték mindkettőjük életét. Dr. Olajos asztalán egy zacskó üres Doritos hevert. A fal fekete volt zöld csíkokkal.
- Szeretnénk, hogy segítsen nekünk készíteni egy zsugorítógépet. Benne van? -mondta Misi.
- Érdekes ötlet. Számoltatok a kvantumfizika veszélyeivel?
- Ööö igen. -felelte Máté és Misi egyszerre, akik még csak nem is hallottak erről.
- Rendben akkor ne lazsáljunk mert lehet, hogy több nap lesz összerakni ezt a szerkezetet!Egyből el is kezdték a tervezést, ami egy egész napig tartott. Utána belekezdtek a feladat igazi részébe. Csavaroztak, kábeleket kötöttek össze, Olajos „jövő ragasztójával” ragasztottak. A zsugorítógép elkészítése egy hétig tartott. Készen álltak a tesztre ezért rálőttek egy kísérleti egérre és a fegyver tökéletesen működött. Dr. Olajos lerakta az asztalra a zsugorítógépet. Viszont mivel az egeret lekicsinyítették, észrevétlenül kimászott a ketrecből, felmászott Olajos asztalára, belemászott a zsugorítógépbe egy kis résen és elrágta a vezetéket. Másnap kimentek az erdőbe hogy élesben is leteszteljék. Egy órán át kerestek egy medvét. Mikor megtalálták, Máté megszólalt:
- Ott van amit kerestünk! Lőjön gyorsan Olajos nehogy elmeneküljön!
- Rendben. Három, kettő, egy, tűz! -mondta Dr. Olajos.Olajos lőtt, de nem történt semmi. Másodszor is lőtt, de akkor sem történt semmi. A medve megfordult és elkezdett feléjük futni.
- Szerintem ideje elhúzni a csíkot. -mondta Misi.Uccu neki! Mind a hárman futni kezdtek talán még most is futnak, ha meg nem haltak. Itt a vége fuss el véle, ha nem hiszed járj utána!


Bp., 2022.02.23.
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com