Hauk Herold A szegény juhász és a fekete szőrű bárány

     Egyszer volt, hol nem volt, az Üveghegyen is túl, ott ahol a kurta farkú malac túr, élt egy szegény juhász.
     Annak a juhásznak volt három szép fehér birkája. Az egyik közülük hasas volt. Egyik éjszaka megelett a hasas birka és egy fekete szőrű bárányt hozott a világra. Reggel, mikor a juhász meglátta a bárányt, nagyon megijedt, hogy ez végett balszerencséje lesz. Leült gondolkodni vajon mitévő legyen. Úgy határozott, hogy elviszi a kerek erdő közepére és ott hagyja. El is indult vele.
   Ment mendegélt, de lassan haladt, mert sűrű volt az erdő. Mikor megérkezett a báránnyal az erdő közepére nagyon kifáradt, megéhezett és megszomjazott. Leült egy kidőlt fa törzsére, elővette a tarisznyájából a szalonnát, hagymát és kenyeret, majd jóízűen falatozni kezdett. Amikor jólakott, nagyot kortyolt a kulacsában levő friss vízből és odaédesgette magához a báránykát. Abrakot szórt elébe és mikor a bari elkezdett enni, ő Illa berek, nádak, erek!, elfutott. Amikor az erdő szélére ért hát mit lát? A fekete szőrű bárány már ott várt rá! Szomorú lett a juhász és meg is ijedt. Mi lesz most, utoléri a balszerencse? Szomorúan bandukolt az úton, nyomában a három birkával és a fekete szőrű báránnyal. Egyszer csak nagy vihar keletkezett, fújt, süvített a szél és szakadt az eső. A juhász a távolban megpillantott egy kunyhót. Gondolta, meghúzza magát ott a birkáival, míg az ítéletidő el nem múlik. Rohant, de mire elérte volna a házikót, elvonult a vihar és kisütött a nap. Hát volt mit látnia! Csak állt és csodálkozott. A fekete bárányból hófehér lett. Az eső lemosta a bariról mindazt a piszkot és port, ami születésekor ráragadt a szénbánya mellett.
     Nagyot nevetett a juhász saját butaságán és hiszékenységén. Ettől kezdve már nem hitt a babonákban. Aki nem hiszi hát járjon utána!


Szabadka, 2022.02.15.
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com