Nagy Kanász Kata: A kutya és a macska

 
   Jól figyeljetek! Kezdem a mesét...
   Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, ám a Balatonon és a Palicsi tavon biztosan innen, élt egy kutya meg egy macska. A kutyát Fruzsinának hívták, a macskát pedig Sándornak.
   Ők a Barátság erdőben éltek, de ezt a csendes erdőt egyszer megtámadta a gonosz boszorka. Így hát e két jóbarát elindult, hogy felkeresse a boszorkát. Mentek, mendegéltek, amikor találkoztak hat tyúkkal és egy kakassal, akik pánikba voltak esve, mivel nem találták az óljukat és féltek a rókától.
   Gondolkoztak, hogy merre lehet az ól, és egyszer csak Sándor azt kiáltotta:
 - Biztos a gonosz boszorkány tüntette el!
  Szegény baromfiak siránkoztak, hogy most mi lesz velük. Ekkor Fruzsi így szólt:
- Gyertek velünk, keressük meg a boszorkányt!
   Így hát elindultak. Mentek, mendegéltek, majd egy kunyhóhoz értek. A kunyhóban ott ült egy öregasszony, aki még véletlenül sem a gonosz boszorka, hanem egy nagyon is kedves öregasszony volt.
- Kedves öreganyánk, tisztelettel arra kérünk, hogy varázsolj a jószágocskáink számára egy ólat, amely majd az igazi otthonuk lesz!
   Úgy is lett, ahogy kérték. Búcsúzóul az öregasszony ajándékozott nekik egy aranysípot, ha bajba kerülnek, fújjanak bele. Megköszönték, majd ezután Fruzsi és Sanyi is tovább indult.
   Nemsokára beértek az erdő legsűrűjébe, ahol nagy volt a sötétség. Csodák csodájára ott volt előttük egy félelmetes vár, amely nem volt más, mint a gonosz boszorka vára. Ez a boszorka tartotta átok alatt a Barátságerdőt. Mindjárt békává akarta őket is varázsolni. Ekkor eszükbe jutott az aranysíp, amit a jóságos öregasszony ajándékozott nekik. Belefújtak, s menten ott termett előttük az öregasszony, aki nem volt más, mint személyesen a Barátságerdő jóságos tündére. Legyőzte a gonosz boszorkát, és felszabadította az átok alól az erdőt.
   Egyszerre nagy világosság lett ott, ahol az előbb még sötétség volt. Zengett az egész erdő, örvendezett az összes lakója. Fruzsi és Sanyi megköszönték a jóságos Tündér segítségét és elindultak hazafelé.
   Még most is mennek, ha azóta haza nem értek.
 
Szabadka, 2022.02.15.
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com