Perlaki Noel: Az ördög átka

Egyszer volt, hol nem volt,volt egyszer egy család, három csodálatos gyermekkel. A legidősebbTóbiás, mindig mesterkedett valamin. Eszes fiú volt és tudását igyekezett átadni öccsének. Hunor, a család legfiatalabb gyermeke volt. Barátságos, bár hallgatag, viszont nővérének, Izoldának mindig szívesen mesélt arról, hogy mi történt az oviban. Szüleik szépen nevelték őket. Arra tanították , hogy minden tettnek következménye van.
            Egy viharos téli éjjel a család vacsorához készülődött, a cserépkályha melegített a kunyhóban. Már épp, hogy Mária, az édesanya is leült az asztalhoz, amikor három egymást követő kopogás hallatszódott az ajtón. Tóbiás vállalkozott arra, hogy kinyitja az ajtót. Meglepetésére senki nem állt az ajtóban, de az ajtó nyitódását egy halk, mégis erőteljes susogás követte. Mintha valami átjárta volna a házat. A vacsora után Izolda lefeküdt,  egy furcsa megérzés nem hagyta aludni. Akármenyire is próbálta elfelejteni, nem ment neki. A következő pillanatban egy kellemetlen meglepetés fogadta - maga  az ördög jelent meg szobája ajtaja előtt, és így szólt:
- Ti földiek túl sokat kaptok a jóból és ezt nem becsülitek. Ezért úgy döntöttem, hogy elhozom magát a poklot az embereknek. Rád és a családodra a hetedig legnagyobb átkomat fogom uszítani. Ez az átok a következő:  a család minden tagjának lesz három kívánsága.
   Az ördög ekkor elhagya a házat, Izolda pedig nyugodtan elaludt. Másnap reggel elújságolta a hírt Tóbiásnak, de Tóbiás nem hitt húgának. Folytatták a hétköznapi életüket. Márianak a munkába menet lerobbant a kocsija, és szomorúan így szólt:
 - Bárcsak ne kéne ezt a vén csotrogányt hajtanom!
 Abban a pillanatban egy Bugatiban találta magát. Nem tudott hinni szemének, egyből dicsekedni szeretett volna. Hazaért. Elújságolta férjének és gyermekeiket kérlelték, hogy kívánjanak helyettük. Mikor az összes kívánság elfogyott, az ördög újra megjelent.
-  Lám,lám,lám, míly mohón elpazaroltátok a kívánságokat, amit nektek ajándékoztam olyan dolgokra, amit magatoknak is megvehettetek volna. Ezért meg kell leckéztetnem benneteket. Elviszem a legfiatalabb fiúgyermeketeket.
  Az ördög Hunorral tért vissza a pokol bugyrába. Ekkor a család kétségbeesve kereste a megoldást arra, hogy hogyan hozzák vissza Hunort. Tóbiásnak támadt egy ötlete.
- Ha az ördög ilyen könnyen be tudott csapni bennünket, akkor az ördögöt sem lesz nehéz átverni. Csak arra lesz szükség hogy az ördög tervét ellene használjuk. Könyörögnünk kell neki, hogy adja vissza Hunort, és azt kap cserébe amit szeretne.
   Ekkor mind a négyen kérlelni kezdték az ördögöt, aki egy idő után  újra megjelent a fiukkal. 
-  Tiétek lehet ez a makacs kisfiú, de cserébe a legidősebbet viszem el azzal, hogy soha többet nem kapjátok vissza-mondta az ördög, és elviharzott.
  A pokolba érve a háromfejű kutya fogadta őket, de az ördög nem tudta, hogy Tóbiás már kieszelt valamit. Az ördög elengedte Tóbiást és a háromfejű kutyához érkezett. A kutya nagyon mérges volt Tóbiásra és elkezdett csaholni.  Tóbiás ezt suttogta a háromfejü kutyának:
-  Adok három szál kolbászt, ha letámadod az ördögöt és leharapod a bal lábát. Leharapta és a kisfiú betartotta az igéretét. Odadobta a három szál kolbászt és a meny és a pokol között utazó angyalok segítségével hazajutott Tóbiás.
            A család hibáikból tanulva boldogan élt tovább még meg nem halt. Aki nem hiszi, járjon utána.


Szabadka., 2022.02.15.
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com