Szabó Abigél Dalma: A legkisebb elment szerencsét próbálni

                              Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, volt egyszer egy szegény ember, és annak három lánya. Volt a gyerekeknek egy mostohaanyjuk is. Nem szerette a legkisebbik leányt, csak a többi testvérét. A nagyobb testvéreknek adott finom ennivalót, szép ruhát, és sohasem kellett dolgozniuk. A legkisebbel nem bánt úgy, mint a többivel. Bármilyen jó dolga is volt a nagyobb testvéreknek, volt egy hátrányuk. A többi testvér nem volt szép, se szorgalmas. A legkisebbik leány a nagyobb testvérek ellentéte volt, ő volt a legszebb lány az Óperenciás tengeren túl. De a mostoha irigyelte a szépségét, ezért világgá küldte.
A szegény leány világgá indult. Elment egy sereg hangya mellett. Az egyik elbotlott egy kicsi lyukba, és a lány segített neki. Így szólt a hangya:
- Mert segítettél, adok neked egy diót, amikor eltöröd a diót, akkor jövünk segíteni.
A lány megköszönte, és továbbment. Ezúttal egy sereg varjú repült el fölötte, egy varjú a lába elé esett. A lány felsegítette, és mielőtt elrepült volna, azt mondta:
- Tudom, hogy már kaptál egy varázstárgyat, de a segítségből sohasem elég!
Adott a lánynak egy sípot. A lány megköszönte, és továbbment. Látott egy fát, aminek túl sok ága volt.  A fa megkérte, hogy egy kicsit metsze meg. A lány szépen levágta az elhalt, beteg ágakat. A fa adott neki egy kis borostyánt, és a lány megköszönte.
A folytatta útját, egyszer csak meghallotta, hogy a király dobosa azt hirdeti:
- Eltűnt a király báránya. Aki megtalálja, jutalmul kap három zsák aranyat.
A leány szerette volna megtalálni, ezért elindult arra, amerre utoljára látták a bárányt. Útján nem találkozott senkivel. Amikor felért egy hegy tetejére, látott egy kis házikót. Közelebb ment. A házban volt egy boszorkány, aki meglátta a leányt. Azt mondta neki:
- Hogy merészelsz ide jönni!
A leány nem felelt, csak egy szempillantás alatt megragadta a bárányt, elszaladt vele, de a boszorkány utána eredt. A leány eltörte a diót, s a hangyák kicsivé változtatták. Elbújt, de a boszorkány megtalálta. Megsimogatta a borostyánt, és a fa leveibe temette, de a boszorkány megtalálta a levelek alatt is. A leánynak eszébe jutott a síp, s meg fújta. Jöttek a varjúk elrepíteni őt és a bárányt egészen a kastélyig, és így lerázták végre. A leány belépett a palotába, mindenki csak ámult és bámúlt, hogy visszahozta a bárányt. A király boldogan mondta:
- Köszönöm, hogy visszahoztad a fiamat!
- A bárány a fia? – kérdezte a leány.
A király rámutatott a bárányra, és a bárányból egy gyönyörű fiú lett.
- Köszönöm, hogy elűzted az átkomat – mondta a királyfi.
- Hogy lettél elátkozva? – kérdezte a leány.
- A boszorkány tette rám az átkot, úgy lehetett elűzni, ha valaki megment, és épségben hazahoz apámhoz. – mondta a királyfi.
A királyfi és megmentője egymásba szerettek, és hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak, ahova a lány családját is meghívták, akik már nagyon megbánták, hogy rosszul bántak vele. Boldogan éltek, amíg meg nem haltak.
 
Bp., 2022.02.27.
 
1_Szabó Abigél Dalma_A legkisebb elment szerencsét próbálni 1_Szabó Abigél Dalma_A legkisebb elment szerencsét próbálni
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com