Szabó Ádám: Kétbalkezes Jakab

 
Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, élt egyszer egy király, akinek volt három fia. A legkisebb királyfit úgy hívták, hogy Kétbalkezes Jakab. Elzavarta az apukája, mihaszna volt, amihez hozzáért, az tönkrement, elromlott.
Ment, mendegélt, míg egy sűrű erdőhöz nem ért. Ott találkozott egy öregasszonnyal. Jakab illedelmesen köszönt.
- Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál! Mi járatban vagy erre, hol a madár se jár?
- Elzavart az apám, mert kétbalkezes vagyok.
- Na, ha segítesz kivágni ezt a hét méteres fát, én is segítek rajtad.Megegyeztek, de Jakab most is vonzotta a bajt és a fa ráborult az öregasszonyra. Szaladt Jakab segítségért. Az erdőben találkozott három óriással. Kérte őket, hogy segítsenek neki.
- Ugyan miért segítenénk neked?
- Ha nem segítetek, akkor balszerencsét hozok rátok.Hitték is, meg nem is, de Jakabbal mentek és leemelték a hét méteres fát az öregasszonyról.
- Jó tett helyébe jót várj! Leveszem rólad a rontást és ezentúl a szerencse legyen veled – mondta az öregasszony.Ment, mendegélt Jakab, mígnem a Fekete-erdő közepén találkozott egy hétfejű sárkánnyal, aki foglyul ejtett egy csodaszép királykisasszonyt.
Jakab elhatározta, hogy megmenti. Kardot rántott és elkezdte kaszabolni a sárkány fejeit. Már csak egy feje maradt a sárkánynak, amikor könyörögve kérte, hogy kegyelmezzen utolsó fejének.
- Ha irgalmazol utolsó fejemnek, akkor a királykisasszony mellé az összes aranyamat, kincsemet neked adom.Jakab megkegyelmezett neki és hazatért apja királyságába. Az öreg király büszke volt fiára és hét országra szóló lakodalmat csaptak.
Máig is élnek, ha meg nem haltak, és a balszerencse azóta messziről elkerüli Jakabot.
 
Bp., 2022.01.23.
Szabó Ádám: Kétbalkezes Jakab Szabó Ádám: Kétbalkezes Jakab
6 - 10 évesek

Bővebben

11 - 14 évesek

Bővebben

15 - 18 évesek

Bővebben

+18 évesek

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com