Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

Katinak, a főhősnek is gyakran mondogatják ezt. „Bezzeg az én időmben nem csavarogtak fiúkkal a lányok!” De Katit nem érdeklik a régi történetek. Tizenöt éves, és történetesen SZERELMES. Ő most akar boldog lenni. Ám az első bál éjszakáján rádöbben….. 1941-et írunk, az újabb háború beárnyékolja már Európát, a történelem és a felnőttek világa bármikor szétszakíthatja a szerelmeseket, akár örökre.
A Bezzeg az én időmben az egyik legnépszerűbb ifjúsági regény évtizedek óta. Képes a szomorú korszakról is derűsen mesélni. A két főhős, Kati és Laci, már több mint 50 éve hódítja meg az olvasók szívét.

Fehér Klára író, újságíró. Az 1950-es évektől haláláig alkotott. Pályáját riportok, színdarabok és ifjúsági regények írásával kezdte. Regényeiben lényeges társadalmi problémákat ragadott meg, többek között a kisemberek kiszolgáltatottságát. Hősei hétköznapi emberek, értelmiségiek, hivatalnokok, fiatalok, középkorúak és idősek egyaránt, a hatvanas-hetvenes évek jellegzetes alakjai. Munkáiban emberi sorsokat, gyöngeségeket és különböző magatartásokat mutat be. Népszerűségét főleg humorának és emberismeretének köszönheti. Munkásságát többek között József Attila-díjjal és Aranytoll díjjal ismerték el. A Bezzeg az én időmben az egyik legismertebb regénye. 2005-ben bekerült a száz legnépszerűbb mű közé A Nagy Könyv versenyén.
Kati szüleivel és két testvérével Budapestre költözik. Lányiskolába jár, a fiúktól elzárva. Mint minden lány az ő korában, ő is szerelemről és boldogságról álmodik. Azonban neki az iskolára kell koncentrálnia, mert csak akkor tarthatja meg az ösztöndíját, ha minden évet kitűnő eredménnyel végez el. Kénytelen minden este végighallgatni édesanyja történeteit, melyek egytől egyig azzal a bizonyos „Bezzeg az én időmben…” mondattal kezdődnek. Katit nem érdekli a külvilág, a politika és a világháború. Az ő kis világában akkor történik változás, mikor Lacit behívják katonának.
A mű első hallásra tipikus lányregénynek tűnhet. Ám a történelmi-társadalmi háttér miatt mégis kiemelkedik közülük. Hitelesen mutatja be a II. világháború előtti Magyarországot.

A regény elején Kati egy naiv kislány. Pont olyan, mint bárki az ő korában. Így az olvasó könnyen azonosulhat vele, hiszen mindenki volt ilyen fiatal. Kati szívből kívánja, hogy egyszer ő is mesélhessen a gyerekének. Ő pedig hallgassa, de ne értse meg, hogy édesanyjának miken kellett keresztülmennie a háború alatt. Az éhezés, a pénzhiány, a katonaság, a háború borzalmai.
A regényből megismerhetjük a kor jellegzetességeit, belelátunk egy lányiskola mindennapjaiba, valamint Kati családjának életébe is. Több hasonlóságot lehet felfedezni az Abigéllel. A két történet egy időben játszódik, lány főhős van a középpontban, aki lányiskolában tanul, először lesz szerelmes… Mindkét regényt jó szívvel ajánlom olvasásra a 10-18 éves korosztály számára.
A könyv megvásárolható ide kattintva.
A felhasznált képek közül az egyik a legutóbbi, a másik a legelső kiadás borítója.
 

Ha kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com