Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?

A kamaszkorát élő fiú az olvasónak panaszkodik a szüleire, a nagyszüleire, Emil bácsira, és persze az egész világra. Ha az olvasó maga is a serdülő korban van, jót derülhet az ősök unásig ismételt szövegein. Ha pedig az idősebb korosztályt képviseli, megnyugodhat, hogy másnak is van épp elég baja kamasz gyerekével. A könyv megjelenése óta is aktuális, mutatván, hogy a kamasz lélek mit sem változik.
Janikovszky Éva a 20. század második felének egyik meghatározó alkotója. Íróként, költőként és szerkesztőként tevékenykedett. Munkásságáért többek között Kossuth-díjjal és József Attila-díjjal tüntették ki. Első kötetét Kispál Éva néven írta, később férje nevén vált ismertté. Műveit több mint harminc nyelvre lefordították, rajzfilmeket, tévéjátékokat készítettek belőlük. Főbb témái a felnőtt-gyerek kapcsolatok, mindennapi élményükkel és konfliktusaival együtt. A fiatalabb korosztálynak és felnőtteknek is egyaránt írt. Munkáit kiteljesítik Réber László rajzai. Fia, Janikovszky János a Móra kiadó igazgatója – ennél a kiadónál jelentek meg az írónő könyvei.

Írói hangját, ábrázolását nem lehet összetéveszteni senki mással. Fontos számára az őszinteség, a barátság, a közösség, a munka és a játék. Nála a lemeznek mindig két oldala van, így egyszerre foglalkozik a gyerekek és a felnőttek problémáival.

Bevallom, eddig nem sokat olvastam az írónőtől. Nem értem, hogy maradhatott ki az életemből. Ezt a kiskönyvet olvasva nagyon jól szórakoztam. Nem csodálom, hogy mindenki kedvence volt Janikovszky Éva. Műveivel nem egyszer találkozni vers- és prózamondó versenyeken. Humoros, életszerű történetei kicsinek és nagynak egyaránt szereznek vidám perceket. Történetei időtállóak, a szereplőkben mindenki könnyen magára ismerhet.

A Kire ütött ez a gyerek? az írónő egyik legismertebb műve. Főhőse egy kamasz fiú, aki nem érti, a felnőttek miért viselkednek vele így. Amikor gyerek volt, mindenki büszkélkedett vele. Minden lépését figyelték, és az összes gyerek közül ő a legtökéletesebb. Bezzeg mire kamasz lett, mindenki értetlenkedik. A felnőtteknek semmi nem jó. Mindenki jobban tudja, hogy kéne nevelni őt, kivel kéne barátkoznia. Senkinek nem jó semmi. Ki érti a felnőtteket?

Mindenkinek szívből ajánlom Janikovszky Éva műveit. Én mindenképpen fogok még olvasni az írónőtől, tetszik ez a humoros, mégis éles világlátása.

Ha megtetszett a történet, nézzetek meg egy részletet az itt található animációs kisfilmből.
A felhasznált képek a legújabb kiadás borítója és az egyik illusztráció.
A kötet megvásárolható ide kattintva.

Ha kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com