Nyulász Péter: Helka

Könyvajánló
Fekete Flóra
2018.11.23.

Nyulász Péter történelem-földrajz szakon szerzett diplomát Debrecenben. Dolgozott a Magyar Rádió riportereként, majd egy gyermekeknek szóló weboldal szerkesztője és szerzője volt. 2005 óta jelentet meg mondókás és verses köteteket. A Helka trilógia első része 2011-ben jelent meg, amely elnyerte az IBBY Év Gyermekkönyve díjat. 2016-ban egy valós helyszíneken játszódó detektívsorozat írásába kezdett, melynek jellegzetessége, hogy szereplői a kilenc magyar kutyafajtát1 jelenítik meg.

Én Helka történetét kicsit a Harry Potter világához tudom hasonlítani. Az író egy elképzelt világot épít valós helyszínekre, ősi mítoszok felhasználásával. Nyulász Péter a Balaton elfeledett mítoszait hozza elő, írja bele regényébe. A trilógia alapja Helka és Kelén mondája. Számomra ezért lesz olyan izgalmas mű. Senkit ne tévesszen meg, hiába vannak tündérek meg hercegnő, ez a sorozat nem egy rózsaszín tündérmese!

A történet szerint a gonoszok a Burok-völgyben táboroznak, onnan indítanak támadást. Három világ erői csapnak össze: a föld, a víz és az erdő urai. A regény folyamán a főhősöknek próbákat kell kiállniuk és jellemükről kell számot adniuk. Az író helyenként az ízes2 magyar nyelvjárást használja, szerintem ez még inkább hozzájárul a mű értékéhez. A szereplők neveit a valóságban Balaton környéki jellegzetességek, ételek, italok, vagy valós helyek viselik. Kis számban illusztrációk kísérik a történetet.

A veszprémi Kabóca Bábszínház vízi bábjátékot készített a regény alapján. Somogyi György az idén jelentette meg képregényét, amely a Helka sorozat első részét dolgozza fel. Valamint már készül a Helka című animációs film is, amely ugyan nem mindenben követi az eredeti történetet, cserébe gyönyörű képi világa biztosan elvarázsol kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az első kép a könyv borítója, a második kép pedig egy térkép a Helka világához.

A regényt ide kattintva tudjátok megvásárolni. A mesefilmhez készült pilot videót ide kattintva nézhetitek meg.

1: Komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó.
2: Érdekesen hangzó beszéd, amely a sajátos szóhasználata, jellegzetes hangsúlyozása miatt hatásos, élvezetes. Magyarországon több nyelvjárás létezik.

Ha kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com