Szabó Magda: Tündér Lala

Könyvajánló
Fekete Flóra
2018.11.16.

Szabó Magda a XX. század egyik legsokoldalúbb alkotója. Először verseket írt, majd az akkori politikai helyzet miatt tíz évig kénytelen volt hallgatni. Ezek idő alatt is alkotott, végül regényíróként tért vissza. Gyermekeknek és felnőtteknek szóló könyvei egyaránt jelentek meg. A legkisebbeknek három történet szól, a Bárány Boldizsár, a Sziget-kék és a Tündér Lala. Az írónő lányregényeihez sorolják a Mondják meg Zsófiának, a Születésnap, az Álarcosbál, és az Abigél című munkáit – utóbbiról már olvashattatok ajánlót itt.

A Tündér Lala, a Bárány Boldizsár és a Sziget-kék történetének alapjai Szabó Magda gyermekkoráig nyúlnak vissza. Édesanyja, Jablonczay Lenke nagy történetmesélő volt, ám az ő írói pályafutása nem valósulhatott meg. Ezeket a meséket is ő találta ki, esténként pedig elkalauzolta lányát a mesék birodalmába. Szabó Magdának csak le kellett porolnia gyermekkora klasszikus történeteit, mielőtt olvasói elé tárta volna örökségét.

A Tündér Lala először 1965-ben jelent meg, több generáció avatta kedvencévé Lala történetét. A regény egyszerre bájos, humoros, okos és varázslatos. Karakterei szerethetőek, Csill, a patikus és a kis Gigi sokak szívébe lopta be magát. Lala nem a szokványos tündérfiú. Bátor, vakmerő, önfejű, ugyanakkor szeretetreméltó gyerek. Szabályokat hág át, emberszíve miatt pedig törvényt sért. A szigorú szabályok ellenére az Ember- és Tündérföld határai kezdenek összemosódni, Lala története is több szállal kötődik az emberek világához.

A könyvben olyan komolyabb témák jelennek meg, mint például az árvaság, apanélküliség, a feltétlen szeretet és az önfeláldozás. Rajta keresztül a gyerekek megtanulhatják, mi a különbség a jó és a rossz között, hogy a döntéseknek következményei vannak, és hogy mindig saját magukat kell adni. Az oldalakat átjárja az írónő édesanyja iránti szeretete, tisztelete.

A regényből 1975-ben rádiójáték készült, 1981-ben mutatták be a filmváltozatát. A Pesti Magyar Színház idén színre vitte a történetet. Gigit Döbrösi Laura játssza, akiről már olvashattatok az ifjú színésznőket bemutató sorozatunk első részében.

Az első kép a legfrissebb kiadás borítója, a második kép pedig Pesti Magyar Színház oldaláról származik.

A regényt ide kattintva tudjátok megvásárolni. A regényből készült hangoskönyvbe itt tudtok belehallgatni, itt pedig megrendelni a lemezt.

Ha kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com