Hering Henrietta: Medve-tánc

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, a kerek erdő sűrű rengetegében, de annak is a közepében, volt az a tisztás, s azon a tisztáson egy mély, sötét barlang volt. Abban a barlangban élt egy vén, öreg medve.
Egy szép napon arra mentem. Mentem-mendegéltem, egyszer csak megpillantottam a tisztás dombját, miként egy vén medve kúszik-mászik fel a lejtőn. Hogy jobban lássam a medvét, felmásztam a legmagasabb fára. Másztam, másztam, míg fel nem értem a fakorona legtetejébe. Onnan fentről belátni az egész kerek erdőt, s annak a közepét is. Ilyen szép kilátás a világon máshol nincsen, mert lehet látni itt mindent: az avarban lapuló sünitől a hangosan vonyító farkason keresztül egészen pontosan a ravasz rókáig. Esteledett, a Nap vöröses színben égett az égen, nyugat felöl néztem a naplementét. A horizont mentén láttam a medvét, miként a vacsoráját vadássza, de nagy elkeseredettségére a vacsora valahogyan gyorsabb volt, mint a vén öreg vadásza. Halakat próbált kifogni a tiszta, égkék színű tóból, nyulat próbált kiugrasztani a bokorból. De csalódottan, brummogva bandukolt haza a barlangjába a zsákmányszerző járatából, mert üres, korgó hassal az álom nehezen jön bárki szemére is. Amikor visszavonult a sötét barlangba beesteledés után, már az erdő apró-cseprő lakói is nyugovóra tértek, az éjjeli állatok is fel-felébredeztek már, akkor egy végső, kétségbeesett gondolat járta át a medve buksiját: mi lenne, ha ellátogatna a komájához, aki az erdő másik felében élt. El is indult, már az út felét el is hagyta, már majdnem oda is ért, de a vén medve elgondolkozott, hogy illetlenség-e késő este hívatlanul beállítani mindenféle ajándék és meghívás nélkül. De a medve tudta jól, hogy a nyúl jó komája, és meg fogja érteni az ő problémáját, és elnézi neki, mert éhesen és egyedül a legrosszabb. De ha már a nyúl is egyedül töltötte volna az estét, mert így lett volna, e helyett csaptak egy kis baráti vacsorát, mert amikor a medve a nyúlhoz odaért, a legeslegfinomabb illatok szálltak, és ellepték a medve orrát. Odacsalogatott még néhány erdei állatkát ez a mennyei illat. Miután a finom vacsora készen lett, megrészegítette őket, de legfőképpen az üres hasú medvét. Nyugovóra hajtották a fejüket, és együtt mély álomba szenderültek.
Mert a barátok már csak ilyenek, mindig ott vannak, hogy ha bajban vagy, vagy egyedül nem tudod megoldani a problémáidat. Legyen bármilyen probléma is, a barát segítségét igénybe veheted, de cserébe te is ott legyél neki, hogy ha ő van bajban, vagy csak problémája van, esetleg egyedül érzi magát.
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com