Jancsó Eszter: A legény és a Sárkány

Egyszer volt, hol nem volt, volt az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr,mikor még a dédapám dédapja is kisgyermek volt, élt egy molnár.
Ennek a molnárnak három fia volt. Egy nap így szólt a legkisebb:
- Idösapám, én elmegyek szerencsét próbálni,hátha rám talál a boldogság. - Nehéz szívvel de elengedte fiacskáját.A legény sötétedésre egy ijesztő erdő útkereszteződéséhez ért.
- Merre mennyek?- tanakodott - Jobbra, merre a szép tisztás van, vagy balra, merre a félelmetes erdőt találom?!- Végül úgy látta jónak, ha balra megy, és megmutatja mindenkinek milyen bátor is ő .Ment, mendegélt amikor megpillantott egy házikót .Bekopogott,de nem nyitottak ajtót neki. A szegény legény tovább haladt. Hirtelen fényt látott. Ismételten bekopogott. Ezúttal sem járt szerencsével. Bemenni nem mert, így, folytatta útját. Már úgy érezte, nem bírja tovább,ezért leült megpihenni,s szétnézett, hátha megpillant valamit. Majdnem elaludt,mikor egy lámpás utat „mutatott” neki. Jól gondolta ,hogy nagy dolog fog történni. Egy mezőn szállást talált, egy elhagyott ámbár szép kis épületben. A kamra telis-tele volt minden finomsággal,mi szemnek szájnak ingere. Másnap, mikor felébredt gondolkodott,mihez kezdjen. Úgy döntött itt marad néhány napot. Hét nap múlva haza érkeztek a ház tulajdonosai. A fiú illedelmesen köszönt az asszonynak:
- Jó napot kívánok Öreganyám! Én vagyok a molnár legkisebb fia.
- Tudom ,ki vagy!- felelte dühösen, és avval a lendülettel kipaterolta a házból.
A ház „Ura” utána kiáltott:- Várj csak!Ha már minden vagyonunkból kiettél minket,el kell jönnöd velem tizenkettő éven át dolgozni a szántóföldre .- A fiú beleegyezett, hiszen más választása nem volt .A kilencedik évben már minden alkalmat megragadott,hogy elszökhessen. Nagyon rosszul bántak vele. Munka után nem is szállás adóihoz indult,hanem a barlangba mely útba esett. Ebben a barlangban sárkány élt, aminek hét feje volt.
- Jó napot hét fejű sárkány - köszöntötte. Az állat orrából hirtelen lángot lövelt. Bár a fiú is megrettent nem mutatta ki. Ezért elmesélte neki mi járatban van erre felé. A történet végére a sárkány arcán egy könnycsepp gurult végig, ami megpuhította az állat szívét. A ronda,ijesztő sárkány gyönyörű királylánnyá változott. ő is elmesélte,hogy egy gonosz boszorkány átkot szórt rá, és közben ezt mormolta:
- Ha valaki elmeséli neked élete történetét ami természetesen igaz,újra emberré lehetsz. -A lány azt is elmondta,apja,a király sokáig kerestette. A királykisasszony és a szegény molnár legény a király elé járultak. Az apa mérhetetlenül boldog volt. Ígéretét betartva,a legénynek adta fele királyságát és lányának kezét is. Hét határra szóló lakodalmat csaptak,ahol még a molnár mulatott.
Boldogan éltek,amíg meg nem haltak.
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com