Keller Lúcia: Románc

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egy gyönyörű, tündérjárta rét, ahol csordogált egy kis patak, rajta egy fahidacska. Minden nap azon jártak át az állatok a túlpartra.
Egy nap három icipici szürke csacsi jött a hídhoz játszani, de csodálkozva látták, hogy a hidacska eltűnt. Egy nagy eső után a folyó kiöntött, és a hidat elvitte az ár. Erre néztek, arra néztek, ide-oda futkároztak, sehol sem találták a hidacskájukat. Nem volt mit tenni, hát csak nézték egymást a víztükörben. Később több réten át sétáltak kedvenc margarétájukért, de az bizony sehol máshol nem termett, mint a túlparton! El sem tudták képzelni, hogy hova tűnhetett a hidacskájuk! A csacsik a túloldali csemegére vágytak, ám a híd nélkül ez elérhetetlen volt.
De a csacsik nem sokáig keseregtek: ebben a jó időben muszáj volt játszaniuk. Ugrándozásukra a lepkék is megérkeztek a rétre. Csak úgy pompáztak gyönyörű színekben. Kék, zöld, sárga…libbentek a napsugárban. Keresték a virágok bóbitáját, de hová tűnt? Nem találták sehol. Csak érintgették a virágok szirmait. Gyenge szellő libbent jobbra-balra, így illatozta be az egész mezőt. El sem tudták képzelni, hogy hová tűnhetett a virágok bóbitája! A lepkék a bóbitákon akartak üldögélni, ám a bóbita nélkül ez lehetetlen volt.
De ne gondoljátok, hogy segítség nélkül maradtak! Nem messze az elárasztott hidacskától és virágoktól egy nagy kőházban három szőke kislány sürgött-forgott. Fürgén készítették az esküvői ruhácskájukat. A nagy réten marokszámra szedegettek a színes virágokból és nagy csokrokat kötöttek belőlük. Ezzel tipegtek az esküvőjükre. A lányok elkeltek, a ház üresen maradt.
A lányok szerencsére a nagy boldogságban sem feledkeztek meg az icipici csacsikról és a gyönyörű lepkékről. Csokraikból a csacsiknak is jutott csemege, s a lepkéknek bóbita. Az állatok azóta is hálásan őrzik a házat, amíg új lakója nem lesz, hiszen a mondás is úgy tartja: akkor szép a ház, ha lakva van, ha vigyáznak rá, nem mikor kietlen, lakatlan.
Ha Sándor bácsi versikéje hosszabb lett volna, az én mesém is tovább tartott volna!
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com