Mihalicza Laura: Ilona fuvolája

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis városka. Abban a városban élt egy leány, Ilona, aki gyönyörűen tudott fuvolán játszani. Fellépett hangversenyeken is. Elismert volt, mindenki csodálattal hallgatta muzsikáját.
- Éljen a kis muzsikus! - hangoztatták az emberek egy-egy előadás után. Olyan gyönyörűen játszott, hogy még gyakorlás közben is madarak repültek ablaka alá és a fuvola hangjával együtt csiviteltek. Ámde sajnos irigy, gonosz emberek is voltak a városban, akik azt gondolták, hogy a fuvola igen értékes, ezért tud ilyen szépen megszólalni. Sokan szerettek volna ilyen fuvolát, de egy hangszerárusnál sem volt ehhez hasonló szép hangú fuvola. Élt a városban egy lány, aki mindenkinél irigyebb volt Ilonára. Egy szép napon Ilona egyedül volt otthon és hangversenyre készült a szobájában, amikor hirtelen zajt hallott. Nagyon megijedt és bebújt a szekrénybe, majd várt. Tudta, hogy szülei később jönnek haza, ezért biztos volt benne, hogy nem ők járnak a házban. Mikor már semmi zajt nem hallott, kijött rejtekhelyéről, és látta, hogy a ház ajtaja tárva nyitva áll, a fuvolája sehol. Tolvaj lophatta el az ő gyönyörű hangszerét. Így hát nagyon elkeseredett és le kellett mondani a hangversenyt.
– A fuvolám, most mi lesz velem! - szomorkodott.
A városban elterjedt a hír, hogy Ilona fuvolája elveszett, amit az irigy lány is megtudott, és ennek nagyon megörült. Egyik nap lement a bolhapiacra. Volt ott mindenféle ócskaság. Az egyik árusnál megpillantott egy fuvolát, és felcsillantak szemei, mert ráismert Ilona fuvolájára. Nem habozott sokáig és megvette a zugárustól a lopott hangszert.
– Most már semmi nem állhat az utamba, végre megmutathatom, hogy én is úgy tudok fuvolázni, mint Ilona! Hamarosan fellépett egy hangversenyen, de a fuvola hangja nem tetszett a közönségnek. A muzsika hallgatása helyett sokkal inkább egymást faggatták, hogy mi lett Ilona fuvolájával. Az irigy lány elszomorodott, be kellett látnia, hogy a fuvola hangja csak akkor olyan csodálatos, amikor Ilona játszik rajta. Ekkor elhatározta hogy jóvá teszi gonoszságát és visszaadja jogos tulajdonosának a hangszert, majd fel is kereste őt.
– Sajnálom, hogy ilyen irigy voltam rád! - mondta bűnbánóan. Ilona megbocsátott neki, hiszen visszakapta az örökre elveszettnek hitt hangszerét. Nemsokára újra hangversenyen lépett fel és a nézők ismét gyönyörködhettek a muzsikájában. Tehetségét az egész városban nagyra becsülték, felnőtt korára egy igen sikeres fuvola művésszé fejlődött. Ha nem hiszed el, járj utána!
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com