Spataru Sandra Daniela: Kuka Manó

Egy család új házat vett. Ez egy különleges ház volt. A zöld pázsitban apró, fehér, rózsaszín és sárga virágok bújtak meg. A nagy almafa pedig vidáman bólogtatta a dús koronáját a friss, tavaszi szélben.
- Gyere, Kristóf, segíts összeszedni a lenyírt füvet –hívta apa fiát.
- Hová tegyem ezt a nagy kupacot? –kérdezte izgatottan Kristóf.
- A nagy fa előtt álló komposztládába. Tudod, kisfiam, a konyhai ablakon Kiarának, hogy segítsen neki teríteni, majd kivinni a szemetet. Kiara gyorsan be is rohant evőeszközöket kirakni. Miután végzett a ány, anya szólt Kristófnak:- Angyalom, gyere, kérlek ! Segíts a húgodnak kivinni a szemetet!A kuka a garázs sarkában állt. A gyerekek kinyitották a kukát, amikor is megpillantottak egy furcsa, de aranyos alakot.
- Ne dobjátok ki a szemetet, kérlek! Éhes vagyok.
- Ki vagy te, és miért szemetet eszel?
- Kuka Manó a nevem. Hogy mi kerül a bendőbe? Csak a szemetet eszem, így add hát ide bátran, ha nincs elég belőle.
Csillapítsam étvágyam.
- Milyen szépen beszélsz! – lelkesedtek a gyerekek. S a kicsik odaadták Kuka Manónak a szemetet. Ezek után édesanyjuk így kiáltott:
- Gyertek, gyerekek, kész a vacsora! Az asztalon ott sorakoztak a finomabbnál finomabb ételek, amikből mindenki jóllakott. Vacsora után anya szomorú lett attól, hogy milyen sok golga lesz ezzel a sok szeméttel. Ekkor a gyerekeknek eszébe jutott Kuka Manó. Ezek után a két testvér bemutatta szüleinek Kuka Manót. A szülők egy kicsit megijedtek, egy kicsit meglepődtek.
- Kuka Manó a nevem, csak a szemetet eszem, kérlek szépen titeket, etessetek engemet!
A szülők nagyon aranyosnak és hasznosnak tartották őt. A kis jószág, miközben falta a rengeteg szemetet, látszott rajta, hogy egyre csak gömbölyödik. Kuka Manó boldogságában költött egy versikét:
- A sok friss, finom szemét,
Adja Kuka erejét!
Ide vele, ne válogass!
Kuka Manó meghízik,
Így lesz erős, mint a vas,
Dobd a számba, légy szíves!
Másnap reggel elmentek a közeli ABC- be, ahol Kristóf megkérdezte , hogy miért kell az ételeket becsomagolni. Egyrészt azért, mert vannak olyan termékek, amiket nagyon messziről szállítanak.Arra is jó a csomagolás, hogy tájékoztatást kapjunk a termékről, mikor készült, mikor jár le, és az összetevőirőlis akár.
Ha nem lenne becsomagolva, hamarabb megromlana, szállítás közben összenyomódna,aminek következménye az, hogy nem tudjuk őket megvásárolni a boltban.
Hamarosan eljött a hétfő, és a gyerekek iskolába indultak. Kuka pedig követte őket. Ezt a gyerekek nem vették észre.
Az iskolában minden kukába bemászott és minden szemetet megevett.
Kuka Manó annyit evett hogy rosszul lett. Kiara észrevette őt, és segítséget kért Éva nénitől. Éva néni felhívta Dr. Péter bácsit, aki azonnal jött. A Doktor úr megvizsgálta Kuka Manót, és elmagyrázta, mi a baj. Fogyokúrát ajánlott neki. Kuka betartotta a kúrát és egészséges lett. Az igazi baj a szemét és a hulladék volt. Ugyanis nem mindegy melyiket eszi illetve ette meg.
Búcsúzóúl ezt üzeni mindenkinek:
- Kuka Manó a nevem,
Csak azt a szemetet eszem,
Amit külön nem gyűjtenek,
Így mindig a barátotok leszek.
Ezentúl mi is vigyázzunk a természetre!
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com