Szakál Zsanett: Huba, az iskolakerülő róka

Volt egyszer egy kis róka akit Hubának hívtak, és messze elkerülte az iskolát. A mamája reggelente útnak indította , és a lelkére kötötte, hogy meg ne álljon az erdei tanodáig, ott gyorsan pattanjon be a padba, és tanuljon, nehogy semmirekellő váljon belőle. De a kis róka nem hallgatott édesanyja szavára! Elindult ő mindennap az iskola felé, de hamar le is tért a tanodához vezető ösvényről , és vígan futkosott a bokrok között.
Édesanya egyik hétvégén megkérte fiát,hozzon a mogyorós süteményhez mézet a vadméhektől.
- Vajon hol laknak a méhecskék?- gondolkozott Huba, a mamájától nem merte megkérdezni, hiszen az erdő minden állatának lakhelyét ismerni kellett volna, annak aki iskolába jár. A kis rókának persze fogalma sem volt a dologról, hiszen ő inkább játszott ahelyett hogy iskolába menjen. Eszébe jutott viszont, hogy medve bátyó szereti a mézet, bekopogtatott hozzá, hátha tud segíteni merre is laknak a vadméhek.
El is ment a medve barlangjához,de hiába rázta a csengőt senki sem nyitott ajtót. Végre a sokadik próbálkozás után kikukucskált az álmos medve.
- Medve bácsi, hol laknak a vadméhek? – érdeklődött Huba.
- Te tisztességtelen kölyök, nem tudod,hogy most van a téli álmom ideje?- kiabált a rókára a dühös medve. –Az iskolában te mit tanulsz, ezt már első osztályban megtanítják!
A medve dühösen visszacammogott a vackába,Huba pedig tanácstalanul állt a balrang előtt, amikor hirtelen megpillantott egy vadméhet. A kis róka követte a nagy akácfáig ahol a mézgyűjtők éltek. A kaptár épp olyan magasan volt hogy Huba egy szökkenéssel elérte.
Mélyen benyúlt az odúba, de gyorsan vissza is rántotta a mancsát. Nagyon sok tűszúrást érzett a praclijában hirtelen, a vadméhek fullánkjukkal védték otthonukat a betolakodó ellen. A kis róka nagyon megijedt és elkezdett sírni.
Nem tudta mi tévő legyen, hiszem méz nélkül nem mehetett haza. Bekukucskált megint a vadméhekhez de nagyon megrémült, és jobbnak látta hogy ha nem próbálkozik tovább. Huba lehajtott fejjel elindult hazafelé. Szomorúan kullogott amikor megpillantotta a fán,iskolai tanítóját.
Bagoly Balázs, az erdei iskola bölcs tanítómestere , aki az akácfa ágán pihent és figyelte a kis rókát.
- Látod, ha iskolába járnál, tudnád, hogy nem szabad csupasz manccsal mézet kiszedni!- förmedt rá a gyerekre.
Sajnálta már a kis róka, hogy eddig elkerülte az iskolát, A tanítóbácsi azonban megnyugtatta, hogy sosem késő elkezdeni a tanulást.
Hazament és elmesélte édesanyjának mi történt vele a mai napon, és belátta hogy az iskola jó dolog, hiszen ha elkerüli buta marad és azt nem szeretné.
Másnap Huba vidáman ébredt ,megreggelizett és sietett az iskolába hogy el ne késsen. Ezúttal nem tért le a tanösvényről
Nagyon szorgalmasan tanult, és év végére az iskola legjobb tanulója lett.
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com