Szujó Orsolya: A rusnya hernyó

Egyszer volt, hol nem volt, Meseországban, a Rovarok Völgyben élt egy csúnya kis hernyó, akinek Letti volt a neve. Fekete, sárga és fehér csíkos volt, elől is és hátul is volt két csápja, és nyálkás volt a teste. Szegény még alig volt két napos, mégis a többi rovar szidalmait hallgatta óráról órára. Bárhová ment, bármit csinált, a rovarok folytonosan azzal támadták, hogy ő milyen csúf teremtés. Mikor éppen az ebédre talált selyemkóró termését eszegette, látta, hogy a gyönyörű, többszörös rovar szépségverseny nyertese, a katica közeledik felé.
- Te hernyó! Mit keresel te ebben a Völgyben? Neked nem itt, hanem a föld alatt lenne a helyed! – oktatta ki a rosszindulatú katica.
- Én sajnálom… - a hernyó csak ennyit tudott mondani, mert elakadt a szava a sírástól.
- Most megyek és kifényesítem a szárnyaimat! – válaszolta gőgösen a katica, és elrepült.
A kis hernyó szíve megtelt keserűséggel. Amikor éppen csúszott hazafelé, találkozott a szitakötő popsztárral. ő a karcsúságáról és a remek hangjáról híres.
- Figyelj te hernyó! Nálad csúfabb teremtést én a kerek világon nem láttam! – kiáltott fel a szitakötő.
Erre a kis hernyó már nem is válaszolt semmit. Hazament, és ráfeküdt az ő kis lapulevelére, és elaludt. Reggel kellemetlen meglepetés fogadta. Ugyanis a méhkirálynő az otthona kapujában állt.
- Jó reggelt kívánok, felség. – hajtott fejet Letti hernyó nagy ijedtségében.
- Letti hernyó, rengeteg panasz érkezett, miszerint te nem vagy méltó arra, hogy velünk élj. Mennyi ideje is élsz? – kérdezte a királynő keményen.
- Pontosan két napja keltem ki a petéből. - felelte a hernyó.
- Sajnálom, de száműznelek kell téged Rovar Völgyből. Pakold össze, ami számodra kedves és délután már ne is lássalak. – szólt kegyetlenül a méhkirálynő, és elszállt.
Szegény Letti nem tudta, mitévő legyen. Összepakolt egy kis selyemkórót, és útnak indult. Eközben a szép katica, a popsztár szitakötő, és a méhkirálynő gúnyos kacaját kellett hallgatnia.
A Rovarok Völgyéből kiérve egy pusztaságban találta magát. Ott elkapta egy rigó. Letti elmesélte neki szomorú, de igaz történetét az életéről, hogy hogyan utálták ki Rovar Völgy lakói. Rigó úrfinak megesett rajta a szíve. Nem ette meg, hanem elkezdtek beszélgetni és hamar barátok lettek. Eldöntötték, hogy egy időre elutaznak Meseországból, és ellátogatnak néhány emberi országba. Úgy utaztak, hogy Letti Rigó úrfi csőrében volt, míg Rigó úrfi repült. Amikor már majdnem kiértek Meseországból, megláttak egy másik kis hernyót, akit rögtön felvettek. Teljesen ugyanolyan volt, mint Letti, csak Félix volt a neve, és fiú volt. őt is ugyanabból a Völgyből utálták ki. Hárman hamar összeszoktak.
Az első útjuk Meseországból Egyiptomba vezetett. Ott megismerkedtek Gólya asszonysággal, aki befogadta őket fészkébe. Megnézték a piramisokat, és tanulmányozták az egyiptomi kultúrát. Három napig tartózkodtak ott, majd továbbálltak. A következő útjuk Kínába vezetett. Ott egy kínai császárfa odvában szálltak meg. Megnézték a Kínai nagyfalat, tanulmányozták a kultúrát, és megnézték a nagy városokat. Kínában nagyon jól érezték magukat. Lehet, hogy még most is ott lennének, ha meg nem tudták volna, hogy a selymet ott hernyóból készítik. Mikor ezt megtudták, rögtön továbbálltak.
Ezután Magyarországot látogatták meg. Egy szép Rigó kisasszony fogadta be őket. Magyarország tetszett nekik legjobban, mert aranyos gólyákkal, rigókkal és hernyókkal is megismerkedtek. Letti és Félix itt bábozódott be. Majd egyszer csak gyönyörű lepke lett mindkettőjükből. Méghozzá nem is akármilyen, hanem királylepke. A királylepkén élénk narancs alapon feketével erezett szárnyak vannak, a farka fekete-vörös mintás. Megjelenését még feltűnőbbé teszi a szárnyak szélén húzódó fekete pontsor. Rigó úrfi és Rigó kisasszony azóta már összeházasodtak, és Magyarországon maradtak. Félix és Letti pedig visszamentek Meseországba és megalapították Pillangó Völgyet, ahol királynak választották őket. A világ összes pillangója ott volt velük. Mert előbb-utóbb minden rusnya kis hernyóból meseszép pillangó lesz…
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com