Dr. Balogné Dévai Katalin: Csacska Macska és a papírra vetett piros paca

Egyszer volt, hol nem volt…, de még talán most is van, egy tágas, színes világ, közepében meseházzal, kis ablakkal, kacagással.
A kicsi házban, békességben, boldogságban éldegélt apró léptű Nagyanyóka és Csacska Macska, a huncut kiscica.
Egy napon Nagyanyóka szép fehér lapokat tett az asztalra, piros tintát a tintatartóba, hogy levelet írjon Kisunokának a városba.
Hírtelen csengettek!
- Ki lehet az? –tűnődött Nagyanyó.
Hát ahogy kinéz az ablakon, látja ám, hogy Kisunoka áll az ajtóban.
Szalad Nagyanyó, apró lábaival a vendég elé…de,jajj! Ott maradt az asztalon a lap, a tinta, és Csacska, a macska.
Több sem kellett a kotnyeles cicának, úgy döntött, hogy ő is levelet ír.
- De kinek is írjak? –tűnődött magában. -Talán a királynak, vagy a városi jókomámnak?
Sehogy sem tudott dönteni, és ahogy így magában tanakodott, addig forgolódott, fészkelődött, hogy meglökte a tintatartót, és a szép fehér lapra egy pici, piros paca vetődött. Olyan kis vidám, ugri-bugri piros pacácska volt. Kicsi kerek hassal, sok-sok apró füllel, lábbal. Vidáman mosolygott a nagyvilágba, kurjongatott a kiscicának.
- Hé, hó, Halihó! Én vagyok a piros paca! Hát te ki vagy?
- Én vagyok a Csacska Macska, válaszolt büszkén a cica. De te mit keresel itt! Nagyanyó nem fog örülni, hogy beköltöztél a szép fehér lapra!Gyere gyorsan bújjunk el!
- Dehogy bújok! - felelte a pimasz, piros paca. Nézd meg milyen csinos vagyok, és a színem is milyen élénk. Engem nem elbújtatni, hanem mutogatni kellene.
Ezen el is gondolkodott Csacska Macska.
- Lehet abban valami, amit mondasz, te Paca! Ilyen szép pacám még valóban sosem volt! Menjünk el sétálgatni, csavarogni, barátokkal ismerkedni!
Így is tettek, felkerekedtek! Csacska Macska a feje búbjára ültette Piros Pacát, leugrott az asztalról, kiosont a házból, ki az udvarból, és már ismerkedtek is a nagyvilágban.
Piros Paca és Csacska Macska sok-sok barátot gyűjtöttek a sétán, de nagyon el is fáradtak, megéheztek. Este gyorsan hazamentek.
Kisunoka éppen indult vissza a városba, örömmel kapta fel, kedvenc cicáját, Csacska Macskát és ölelte, puszilta az állatot.
De hopp! A pimasz, Piros Paca átugrott Kisunoka vállára! És már indult is Kisunokával a városba. Vidáman integetett vissza Csacska Macskának. Ismét barátok keresésére indult!
Ha a pajkos Piros Paca meg nem szökött volna az én mesém is tovább tartott volna!
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com