Hegedüs Sarolta: A gyerekek kedvence

Amikor még Télapókát nem apónak és nem Mikulás bácsinak hívták – hidegebbek voltak a telek, sokkal több hó hullott. Az Északi Szél vígan süvített, nagy hóakadályokat állítva az utakon; a jég a folyókon, tavakon olyan vastagra hízott, hogy korcsolyázni, csúszkálni lehetett rajta; a nádas háztetőkről hosszú jégcsapok szikráztak a napsütésben – akkor, akkor még fiatal, daliás legény volt Télapó, s akkor még Télúrfinak hívták. Haja és szakálla nem ősz, hanem gesztenyebarna volt; sötétkék szeme acélosan csillogott. Rénszarvasait egy kurjantással összeterelte. Dolgos, vidám legény hírében állott. Sok lányszív dobogott érte, de ő még nem választott.
Ifjúkora legszebb éveiben elindult feleséget keresni. Az Északi – sarkon élt négy szép lány: Tavasz, Nyár, ősz és Tél. Oda tartott. Felvette halina csizmáját, piros, báránybéléses köpenyét, fejébe kucsmát húzott. Rénszarvasai szélsebesen röpítették a négy lánytestvér háza elé.
Tavasz halványzöld ruhában, virágkoszorúval a fején, karjában virágkosárral fogadta. A piros ruhás Nyár napbarnított bőre, melegséget árasztó barna szeme, ragyogó alakja; lenyűgözte. A fák alól előbukkant ősz kisasszony is. Az elsárgult avaron lassan lépkedett. Kosarában szőlő, alma, dió mosolygott. Karcsú alakjánál, sárgászöld ruhájánál csak barnás-zöldben játszó szeme volt gyönyörűbb. Halkan dúdolgatott... Álmodozott... Lehet, hogy Télúrfiról?
Hirtelen hideg szél kerekedett. Esni kezdett a hó, a Nap is szikrázóbban sütött. Csilingelő nevetés hallatszott. - És ott állt hófehér ruhában, szőkén, kék-szeműen; hajában kék szalaggal, legfiatalabb testvérük, a Tél.
Télúrfit mindegyik lány elbűvölte, de a vacsora és a beszélgetések után, szívét ősz kisasszony ejtette rabul. Sokat sétáltak, beszélgettek, nevettek. De amikor Télúrfi hideg kezével megérintette ősz kisasszony ujjait; - a lány megrázkódott a hűvös érintéstől. Testén borzongás futott végig, barna haja a fiú sóhajától bederesedett; csókja jéghideg volt. Úgy érezte, megfagy mellette. Gyönyörű szeme elszürkült, haja színe megfakult.
Télúrfi fájó szívvel hagyta el a házat, hiszen nem akart bánatot okozni ősz kisasszonynak. De szívében örökre megőrizte az emlékét. És ha ősszel fújtak már a hideg szelek, szitált az eső; megjött a dér és a hóharmat – tudta, ezek mind ősz kisasszony könnyei. ő is üzent Neki. Ha a jégcsapok télen olvadozni kezdtek; az az ő elfojtott zokogása volt.
Később örömhíreket kapott. Nyár férjhez ment Dél királyához. Tavasz Mediterrán herceghez és Tél kisasszony Sarkvidék urának nyújtotta a kezét. És megszületett legkedvesebb unokahúga; Didergő Doktor leánya: Zúzmara Zuzenka! A kislány szépsége, szelídsége mindig ősz kisasszonyra emlékeztette.
Először Zuzenka kapott ősz anyótól diót és almát a csizmácskájába, december 6-án. Ezentúl minden évben azzal kedveskedett ősz kisasszony Télúrfinak, hogy zsákszám küldte Neki ezeket a gyümölcsöket, hogy minden gyermek cipőjébe jusson.
Télúrfi felett is eljárt az idő. Haja deres lett, szakálla megnőtt. De acélos szeme most is huncutul mosolyog! Rénszarvasait még most is egy kurjantással a szánjához hívja. A négy legszebb szarvas neve:Tavasz, Nyár, ősz és Tél. Vidáman csilingelő csengőjét mindig a legszelídebb, legkedvesebb ősz nyakába akasztja.
Sok év telt el... új bunda, csizma, kucsma kellett. Lába is fázósabb lett. A halina csizmába már melegebb zoknit húz. Szakálla fehéren leng; bajusza, szemöldöke is hófehér. Már mindenki Télapónak hívja. A Télúrfi névre egyedül ősz anyó emlékszik csak.
Télapó, Télapó! - hangzik sok felől. A Földön ő a gyerekek egyik kedvence.
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com