László Katalin: A kívánság

Minka mama gondolatai már egy hete a Mikulás körül forogtak. A december egyet jelentett számára a családdal és az ünnepléssel. Ebben az időszakban az unokák is több időt töltöttek nála, az iskolában közeledett a szünet. Gyermekei és unokái élménybeszámolót tartottak neki a Mikulás ünnepségekről, vagy egyszerűen csak felugrottak hozzá kissé felmelegedni a karácsonyi bevásárlás közben, illetve elkértek egy jól bevált családi receptet. Minka mama mindig szívesen látta őket.
A nosztalgiázásból az egyik ápolónő hozta vissza a jelenbe Minka mamát. Megérkezett a reggeli, azzal együtt pedig a gyógyszeradagja. Már majdnem egy éve volt idősek otthonában, de most szembesült igazán a tehetetlenségével. Már csak egy kisiskolás unokája volt, a többiek mind kirepültek. Szerette volna, ha neki is maradnak emlékei a mamaféle Karácsonyról. A halászléről, töltött káposztáról, sültekről és süteményekről, úgy ahogy azt csak a nagyszülők tudják elkészíteni. De sajnos ő már nem tudott főzni öreg, munkától megfáradt kezei remegtek és gyakran elfelejtette, hogy melyik munkafázis következik. Végtelenül szomorú volt Minka mama, nem sikerült még elfogadnia állapotát és nem szerette volna, ha kis unokája öreg és gyámoltalan asszonyként emlékezne rá.
Lefekvés előtt fehér hálóingében lépett oda szobája ablakához. Mikor meggyőződött róla, hogy szobatársnője alszik, csendesen imádkozni kezdett. A kérés vagy hála elsuttogása után egy könnycsepp gördült le kedves, ráncos arcán.
A csepp emberi fül számára észrevehetetlenül esett le az ablak párkányára. A közelben azonban nem csak emberek, hanem varázslények is tartózkodtak ezen a késői órán.
Éppen a szomszédos háztetőn itta a védőitalát, a forró csokit a Télapó. Kicsiny manói a közeli házak ablakain lestek be, hogy biztosan alszanak-e már a gyerekek.
Egyikük fülébe eljutott a halkan pendülő lehullott könnycsepp szava, benne egyetlen megható kívánság nyomával. A manó ezt követően, egy varázslatos csomaggal landolt Minka mama párkányán. Érintésétől az ablakon ajtóformájú jégvirág képződött, s meseszerű jeges kilincsét lenyomva, a manó a szobába jutott. A bűvös csomagot elhelyezte Minka mama kockás mamuszában.
Hatodikán Minka mama, hosszú idő után végre kipihenten ébredt. Kiült az ágy szélére, lehajolt mamuszáért, s ekkor mindkét cipőjében csomagot vett észre. Az egyik csomag hagyományos piros zacskóban volt összeállítva, ezt valószínűleg az otthon dolgozói csempészték a lábbelijébe, de a másik sokkal különlegesebb volt. A zacskója olyan volt, mintha élne. Átlátszó volt, mégis szivárványszínű hullámok jelentek meg rajta a fényben, olyan volt, mintegy szappanbuborék. A száját, egy szál ezüstös árvalányhajjal kötötték össze, s higanyszínű pecsétjén a Jánoska név állt. Jánoska, Minka mama unokája volt.
Egyszerűen nem értette, hogyan került ez a csomag a mamuszába.
Délután a társalgóban kötött üldögélve, amikor megpillantotta családját. Két lánya és Jánoska közeledtek felé. Hosszan átölelték egymást és vagy egy órán át beszélgettek. A beszélgetés végén, a mama felhívta magával kis unokáját a szobájába.
A szobában a mama egyből átadta a csomagot Jánoskának. Kis ujjai érintésére azonnal kinyílt a zacskó. A kisfiú tátott szájjal hajolt a nyitott tasak fölé. Az ajándékból fény világított ki halványan, édes illatok törtek fel, fenyőillat, mézeskalács, bólé, fahéj. Jánoskát a gyönyörű varázslat szinte lebénította, diavetítésszerű képek villantak fel szemei előtt. A fiú láthatta a mamánál állított ragyogó fát. Látta, ahogy megjelenik a süteménnyel megrakott tállal, még fiatal és erős. Ünnepi porcelánból ettek, majd kibontották az ajándékokat. Együtt énekelt az egész család, s ott volt egy számára sohasem látott ember is, a nagypapa. Hazaindultak, de a kapuban visszafordult, mert tudta, hogy a mama még integet.
Jánoska ezen az emlékezetes Mikuláson, emlékül kapta az összes érzést, amiről a hiánytalan család szeretetteli ünneplése juthatott később is eszébe.
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com