Osvald Roland: A béka-király

A messzi hegyeken és az alföldi réteken túl, folyókon és tengereken túl, hol a Balaton virul, ott lakik őfelsége Ung király. őnagysága legkedvesebb szórakozása a dalolás, birodalmát mindennap átjárja a muzsika hangja. Ez a dalolás azonban nemcsak a vízpart mentén hallatszik, hallja ezt az erdőt lakó minden más állat is. Hallja ezt a ravasz róka, kinek sompolygását megzavarja. Hallja még a pimasz nyúl, a daliás szarvas, a fürge mókus, a bölcs bagoly, de még a vaksi vakond is. Hallgatják, hallgatják ezt mindannyian, s a dal hatására jobbra dőlnek, balra dőlnek, előre lépnek, hátra lépnek… Minél többet hallgatják, minél hangosabb az énekszó, egyre élénkebb táncba kezdenek az erdei állatok.
Megunta ezt azonban a róka, s azt gondolta magában: „Majd én kiderítem, mi ez a dallam!” Elindult hát, és fülelt óvatosan. Közben így gondolt a nyúl is, sőt a szarvas, a mókus, de még a vakond is. Egyedül a bölcs bagoly maradt otthon. Külön-külön mindannyian elindultak a hang irányába. Más utakon jártak-keltek, de céljuk ugyanaz volt. Ahogy egyre közeledtek, a dallam is egyre hangosabb lett. Mikor az erdő szélén mindannyian találkoztak, addigra már el is feledték, hogy ők azelőtt sosem merészkedtek ilyen közel egymáshoz. Most csak arra tudtak gondolni, hogy végre kiderítsék: honnan ered az a dallam. Elérkeztek egy sűrű, ingoványos helyre. Lépegettek, csúsztak-másztak, de kitartóan meneteltek. Amikor kiértek erről a csúf helyről, végre a szemük elé tárult, amire olyan kíváncsiak voltak: Ung király birodalma a gyönyörű, náddal szegélyezett tóval, amelynek tükrén meg-megcsillantak a nap sugarai. őfelsége pedig, szokásához híven, egy csodálatos dallal köszöntötte őket.
Ekkor jött rá az állatsereg, hogy bizony a békakirály dalolását hallják nap mint nap. Nem véletlenül nem tartott velük a bölcs bagoly, hisz ő mindvégig tudta, hogy ez a muzsika nem jöhet máshonnan, mint Ung király birodalmából. Tudjátok, a bölcs ember hallgatni is tud, s a bagoly is megtartotta inkább magának a véleményét. Várta, hogy a többiek is rájöjjenek arra, amit ő már régóta érzett: csak a boldog emberek nem tudnak parancsolni a lábuknak, s perdülnek táncra minduntalan a békakirály és muzsikusai dalára.
De mire a gondolatom végére érek, addigra az állatsereg körében fergeteges mulatozás kerekedett, a birodalom muzsikusai pedig nem voltak restek pirkadatig húzni a róka, a nyúl, a szarvas, a mókus és a bölcs bagoly, de még a kis vaksi vakond nótáját is. Így a mesém végére már nemcsak a vízpart, hanem az erdő valamennyi lakója is együtt dalolt Ung királlyal. Azóta is elmosolyodnak, ha meghallják a távolban felcsendülő dallamokat.
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com