Solymosi Krisztina: A kőszívű királykisasszony

Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren innen, de az Üveghegyen túl, Tündérország szomszédságában élt egy gyönyörű királykisasszony. Ez a lány olyan szépséges volt, hogy a napra lehetett nézni de rá nem. A szíve viszont olyan rideg volt, mint a legkeményebb kőszikla, mert egy gonosz boszorkány átka ült rajta. A varázslatot csak a szerelem ereje tudja feloldani.
Apja, az öreg király elhatározta, hogy annak adja a lányát és a fele királyságát, aki szerelemre tudja lobbantani a leány szívét. A kőszívű királylány azonban nem akart férjhez menni, ezért azt találta ki, hogy az lesz a férje, aki kiállja a próbát, és három napon át gondozza, takarítja és megőrzi az aranyszőrű disznait. Akinek ez nem sikerült, azt a leányzó kővé változtatta.
Bárók, grófok és más magas rangú uraságok jöttek, hogy próbát tegyenek, de egyikőjüknek sem sikerült. Ki a takarítás elől szaladt el, ki pedig éjszaka elaludt, és a disznók elszöktek. Egyszer csak nem jöttek többé a kérők.
Élt a szomszéd királyságban egy kondáslegény, akit elbűvölt a királykisasszony szépsége, és elhatározta, hogy egy élete, egy halála, de ő megőrzi azokat a jószágokat.
A fiú egy jó boszorkány szolgálatában állt. Egy napon odaállt a gazdaasszonya elé, és ezt mondta:
- Kedves öreganyám! Sok éve szolgállak hűségesen, de most szeretnék szerencsét próbálni. Elmennék a szomszéd királyhoz, és megpróbálnám megőrizni azokat a disznókat, mert nagyon beleszerettem a királylányba.
- Jaj fiam, nehéz dolgod lesz, mert az a leány abban leli örömét, ha a kérőket megalázhatja. De mivel elégedett voltam a munkáddal, segítek neked. Ha jól válaszolsz egy kérdésemre, adok neked egy csodafurulyát, amivel elboldogulhatsz - mondta a boszorkány. - Ha nem találod ki, akkor semmi esélyed, és te is kőszoborként végzed.
- Vállalom – mondta a legény.
- Halld hát a találós kérdést – mondta az anyó.
Az élet értelme vagyok, rólam szólnak a dalok.
Öröm tölt el, ha veled vagyok.
Ha megosztasz, nem leszek kevesebb.
Mondd ki a nevem - ki vagyok én? ...
A kondáslegény gondolkodott, törte a fejét, majd rájött a megoldásra.
- A szeretet – mondta a fiú.
A boszorkány megörült a válasznak, mert látta, hogy az ifjú ki fogja állni a próbát. Odaadta hát a furulyát, és megáldotta a kondást, aki lóra ült, és egyenesen a királyhoz ment.
A király nagyon elszomorodott a gondolattól, hogy az utolsó reménye a kondáslegény is kővé válik. Ezért megpróbálta lebeszélni a legényt, de ő nem tágított, egyre csak a királykisasszonnyal szeretett volna találkozni.
Kis idő múlva jött is a hercegnő díszes ruhában. Ridegen és gőgösen kiadta a feladatot:
- Három napig neked kell takarítani az ólat, és éjszakára megőrizni a disznókat. De vigyázz, ha egy is hiányzik közülük, vagy nem takarítasz alaposan, kővé változtatlak.
- Nem lesz hiba benne – felelte a legény.
A fiú keményen dolgozott az első napon. Éjszaka elővette a furulyát, és játszott a disznóknak, akik jól aludtak. Reggelre mind megvoltak. A királylány bosszankodott, de nem szólt semmit.
A második nap még keményebb munkával telt, mert a kőszívű lány megbabonázta a disznókat. Éjszaka a furulya ismét segített, egyetlen jószág sem tűnt el. A lány elcsodálkozott. Kezdett neki egyre jobban tetszeni a fiú. De a harmadik éjszakára azért még jobban nehezített a feladaton. Éjfélkor a fiú elszenderült, de amikor ráfeküdt a furulyára, azonnal felébredt, és látta, hogy a lány megpróbálja elhajtani az állatokat. A fiú elővette a furulyát, és a legszebb dalt kezdte játszani, amit csak ember játszott valaha.
Ekkor nagy csoda történt. A lány elmosolyodott, és odaszaladt a fiúhoz. Megcsókolta és odavezette az apjához, hogy adja össze őket, mert ő nagyon beleszeretett ebbe a jóképű kondáslegénybe. E szavak hallatára lehullt az átok. Az ifjú pár hét országra szóló lakodalmat csapott, és boldogan éltek míg meg nem haltak. Aki nem hiszi járjon utána.
6-10 évesek

Bővebben

11-17 évesek

Bővebben

18+

BővebbenHa kérdésed van, írj nekünk

Feliratkozás hírlevélre© 2018 ismerdmegmagyarorszagot.com